Tęczowy sernik na zimno z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Herbatniki zmielić i połączyć z roztopionym masłem. Masą wyłożyć dno tortownicy (22 cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki.
2.Dwie galaretki (czerwoną i zieloną) rozpuścić, każdą w szklance gorącej wody. Odstawić do ostygnięcia. Serek podzielić na 3 równe części. Serki zmiksować z lekko stężałymi galaretkami, aż się dokładnie połączą. Trzecią warstwę zostawić białą.
3.Pierwszą warstwę wylać na herbatnikowy spód i włożyć do zamrażalnika na 5-8 minut. Po tym czasie warstwa powinna już dość dobrze zastygnąć, więc powoli wylać na nią kolejną. Znowu włożyć do zamrażalnika i czynność powtórzyć z trzecią (białą) masą. Następnie sernik odstawić do lodówki. Rozpuścić pozostałą, czerwoną galaretkę w 450 ml wrzątku i pozostawić, do lekkiego stężenia. Kiedy trzecia warstwa sernika zastygnie, ułożyć na niej drobno pokrojone owoce i zalać ostygłą galaretką. Całość wstawić do lodówki na min.2-3 godz.(a najlepiej na całą noc).
Komentarze