Tęczowy tort

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Tort jest pyszny! :) Polecam

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto (składniki na 6 blatów):
    360g masła
    210g cukru
    3 łyżeczki cukru waniliowego
    6 jajek
    300g mąki pszennej
    120g mąki ziemniaczanej
    6 łyżeczek proszku do pieczenia
    6 łyżeczek mleka
    Krem:
    500g serka mascarpone
    500ml słodkiej śmietany 30- 36%
    3 łyżki cukru pudru
    Dodatkowo:
    barwniki spożywcze w żelu (czerwony, niebieski i żółty)*
    ewentualnie jakieś słodycze do dekoracji
    papier do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tęczowy tort - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. rzygotować ciasto. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dalej ubijając dodać po jednym jajku. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i razem z mlekiem wmieszać stopniowo do ciasta. (Mąki i mleko dodawałam stopniowo, miksując mikserem na niskich obrotach. Nie miksować za długo). Ciasto podzielić na 6 równych części. (Najdokładniej jest, gdy zważymy całe ciasto i podzielimy je przez 6). Każdą część ciasta przełożyć do osobnej miseczki. Dodać trochę barwnika i wymieszać, aż powstanie jednolita masa.
    Ciasto przełożyć do tortownic lub foremek (o średnicy 20cm). Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i zacisnąć obręcz.
    Piec po 3 blaty w nagrzanym piekarniku ok. 15- 20min. w temperaturze 180°C. Po upieczeniu ściągnąć obręcz i gorące ciasto przełożyć do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia. (Polecam użycie papieru do pieczenia zarówno do pieczenia jak i do studzenia ciasta. Dzięki niemu do papieru przyklei się ta „przypieczona” część ciasta i otrzymamy ładne, kolorowe blaty).
    Blaty pozostawić do ostygnięcia.
    Przygotować krem. Zimną śmietanę i zimny serek mascarpone przełożyć do miski i zmiksować razem na sztywną, puszystą masę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder.
    Na paterze układać po kolei blaty: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy i czerwony i przekładać je kremem.

    Cały tort obłożyć resztą kremu i udekorować według uznania.

    Smacznego.

Porady

Można użyć pojedynczych barwników: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy i czerwony lub z 3 podstawowych zrobić resztę: czerwony i niebieski = fioletowy, niebieski i żółty = zielony, czerwony i żółty = pomarańczowy. Polecam barwniki firmy Wilton z żelu (w kubeczkach). Przy dodawaniu barwników do ciasta proszę uwzględnić, że upieczone ciasto wychodzi ciemniejsze niż surowe.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować