Rogaliki drożdżowe z marmoladą

0 (0 ocen)

  • 30 min

Niezwykle delikatne w smaku.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 kg mąki, 2 jajka, 1/2 litra mleka, 1/2 szklanki cukru, 1/3 szklanki oleju, 10 dag drożdży, cukier waniliowy, szczypta soli, marmolada

Rogaliki drożdżowe z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko i cukier podgrzać, drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru. Mąkę wsypać do miski, wbić jajka, dodać drożdże i mleko. Na koniec wsypać cukier waniliowy, sól i olej – wszystko dobrze wymieszać.
    Z kawałków ciasta wałkować okrągłe placki. Nożem podzielić je na osiem części, nakładać marmoladę i formować rogaliki. Układać w odstępach na blachę i piec ok. 20 min w 200’C. Rogaliki rosną w trakcie pieczenia. Gdy wystygną, można polukrować.

Porady

do nadzienia można użyć również białego sera lub masy makowej.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy