Napoleonka na ciastkach

0 (0 ocen)

To ciasto grzechu jest warte :-)

Składniki:

  • - mleko: 5 szklanek
    - budyń waniliowy w proszku: 1 opakowanie
    - żółtko: 4 sztuki
    - cukier: 0.75 szklanki
    - krakersy: 2 opakowania
    - masło lub margaryna kostka: 1 sztuka
    - mąka pszenna: 1 szklanka

Napoleonka na ciastkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.
    W blaszce ułożyć warstwę krakersów.
    2.
    4 szklanki mleka zagotować z cukrem i masłem.
    3.
    Pozostałą szklankę mleka dokładnie wymieszać z żółtkami, budyniem i mąką ( ja zrobiłam to mikserem )
    4.
    Masę wlać do gotującego się mleka i gotując nadal mieszać energicznie aż do zgęstnienia.
    5.
    Gorącą masę wylać na krakersy a następnie ułożyć wierzchnią warstwę krakersów. Pozostawić do ostygnięcia i wstawić do lodówki na ok 6 godzin a jeszcze lepiej na całą noc
    6.
    Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy