Tęczowy deserek

4 (5 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Myślę że nie tylko wzrokiem, ale i smakiem przyciągnie - nie tylko najmłodszych smakoszy

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • galaretka z owoców leśnych
    galaretka jagodowa
    galaretka agrestowa
    galaretka cytrynowa
    galaretka brzoskiwniowa
    galaretka malinowa

    750 ml mleka
    3 łyżki żelatyny
    4,5 łyżki cukru pudru
Wystaw ocenę:

4 (5 ocen)

Zobacz również:

Galaretki

Tęczowy deserek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Każdą z galaretek rozpuścić w osobnej miseczce w 1 szklance gorącej wody.
    Żelatynę namoczyć w 1/2 szklanki mleka. Pozostawić do napęcznienia.
    Pozostałe mleko zagotować z cukrem.
    Napęczniałą żelatynę rozgrzać w mikrofalówce, wlać do mleka, rozmieszać. Wystudzić.
    Wystudzone mleko podzielić równo do pięciu kubków.
    Formę 22x15 cm wyłożyć folią spożywczą, na spód wlać galaretkę z owoców leśnych, wstawić do lodówki do stężenia.
    Na stężałą fioletową warstwę wylać 1 szklankę galaretki mlecznej. Schłodzić.

    Tak samo postępować z kolejnymi kolorami i białymi warstwami.
    W razie, gdy któraś galaretka wczesniej zastygnie - rozgrzać w mikrofalówce i dokładnie rozmieszać.

    Deser najlepiej się kroi i jest stabilny kolejnego dnia.
    Wyciągając go z formy, należy delikatnie ogrzać boki suszarką, lub włożyć formę na kilka sekund do wrzątku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować