Tęczowy deserek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Każdą z galaretek rozpuścić w osobnej miseczce w 1 szklance gorącej wody.
Żelatynę namoczyć w 1/2 szklanki mleka. Pozostawić do napęcznienia.
Pozostałe mleko zagotować z cukrem.
Napęczniałą żelatynę rozgrzać w mikrofalówce, wlać do mleka, rozmieszać. Wystudzić.
Wystudzone mleko podzielić równo do pięciu kubków.
Formę 22x15 cm wyłożyć folią spożywczą, na spód wlać galaretkę z owoców leśnych, wstawić do lodówki do stężenia.
Na stężałą fioletową warstwę wylać 1 szklankę galaretki mlecznej. Schłodzić.
Tak samo postępować z kolejnymi kolorami i białymi warstwami.
W razie, gdy któraś galaretka wczesniej zastygnie - rozgrzać w mikrofalówce i dokładnie rozmieszać.
Deser najlepiej się kroi i jest stabilny kolejnego dnia.
Wyciągając go z formy, należy delikatnie ogrzać boki suszarką, lub włożyć formę na kilka sekund do wrzątku.
Komentarze