Jest to moja pierwsza tarta! Jestem z niej bardzo dumna, bo smak czaruje wszystkich !
Składniki:
Ciasto (spód):
250 g mąki
125 g masła
1 jajko
sól
Nadzienie:
2 jaja
Różyczki brokułu
200 g śmietany
½ czerwonej i żółtej papryki
½ cebuli
Pieprz, sól
10 dag żółtego sera
0,25 dag pieczarek
Filet z piersi kurczaka (ok. 250g )
1 łyżka olej
Pietruszka, szczypiorek
2 ząbki czosnku
4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
Masa:
2 jajka
Kwaśna śmietana 18%
10 dag startego sera żółtego
1.SPÓD:
Dno formy wysmarować masłem.
Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, jajko i masło. Całość wyrobić lub zmiksować mikserem. Ciasto włożyć do lodówki na 30 minut.
Ciasto rozwałkować na cienki placek i wyłożyć nim dno oraz boki formy. Ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na ok. 15 min.
Wstawić do piekarnik nagrzanego do 190 st. C bez termo obiegu i piec ok. 25 min. do uzyskania złotego koloru. Po wyjęciu pozostawić do ostudzenia.
2.MASA:
Śmietanę roztrzepujemy z jajkami i łączymy ze startym serem. Przyprawiamy (np. sól, pieprz, oregano, papryka, bazylia).
3.NADZIENIE:
Czosnek wycisnąć przez praskę i dodać do kurczaka pokrojonego w kostkę. Po przyprawieniu (solą i pieprzem) smażyć na oleju.
Szczypiorek i pietruszkę drobno posiekać.
Paprykę i cebulę pokroić w plasterki.
We wrzącej i osolonej wodzie blanszować brokuły ok. 3 min.
Pokrojone pieczarki posolić i usmażyć na oleju.
4.Gdy ciasto wystygnie smarujemy je cienką warstwą koncentratu. Przygotowane warzywa i kurczaka wykładamy na ciasto.
Całość polewamy masą.
Posypujemy szczypiorkiem i pietruszką oraz resztą startego sera.
5.Piec w temp. 180 st. przez ok 20 min. (do rozpuszczenia sera).
Komentarze