Dzięki smażeniu razem z kością kotlety są soczyste i rozpływają się w ustach. Całości dopełnia jeszcze bardzo smaczna, aromatyczna marynata i chrupiąca panierka. Kto raz spróbuje, zapewne już nie wróci do tradycyjnego schabowego.
1 godz. 20 min
Składniki:
-1 kg schabu z kością
-1/2 łyżki przyprawy uniwersalnej
-1 łyżka papryki słodkiej
-1 łyżka tymianku
-1,5 łyżki musztardy francuskiej
-szczypta pieprzu
-2 jaja
-około 1,5 szklanki bułki tartej
-olej do smażenia
Schabowe w wersji extra - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab dzielimy na plastry (razem z kością). Rozbijamy przez folię i wrzucamy do miski. Dodajemy musztardę oraz przyprawy, dokładnie nacieramy nimi plaster schabu. Wkładamy na godzinę do lodówki.
2.Następnie mięso zanurzamy w jajku i dokładnie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju (należy jego ilość dobrać tak, aby przykrywał pół kotleta) po 4 minuty z każdej strony.
Komentarze