Tarta ze szpinakiem, fetą i polędwicą łososiową

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 5 min

Moja pierwsza przygoda z ciastem kruchym miała miejsce już jakiś czas temu, a była to tarta na słodko z budyniem, jabłkiem i płatkami migdałowymi. Jednak dopiero podczas przygotowywania dania konkursowego z wykorzystaniem Folii Easy odkryłam prawdziwy potencjał tego rodzaju dań.

  • 1 godz. 5 min

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    1 szklanka mąki
    1 jajko
    125 g margaryny

    Farsz do tarty:
    3/4 kostki sera typu feta, półtłusty
    200g mrożonego szpinaku
    3 plasterki polędwicy łososiowej
    1 średni pomidor
    4 ząbki czosnku
    1 łyżka śmietany 12%
    2 łyżki oleju
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta ze szpinakiem, fetą i polędwicą łososiową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zagniatanie ciasta 1. Zagniatanie ciasta: mąkę wysyp na blat lub stolnicę. Dodaj pokrojone, schłodzone masło (nie może być ciepłe), chwilę zagniataj, następnie dodaj jajko i szybkimi ruchami wyrób ciasto.
  • Ciasto w folii Easy 2. Ciasto lekko spłaszcz i owiń szczelnie folią Easy, chłodź w lodówce przez 30 minut.
  • 3. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
    Na patelni podsmaż posiekany drobno czosnek na oleju, następnie dodaj szpinak, dolej 2 łyżki wody i duś do rozmrożenia się szpinaku. Na koniec dodaj łyżkę śmietany dla połączenia składników.
  • Rozwałkowanie ciasta między warstwami papieru do pieczenia 4. Rozwałkuj ciasto na około 0,5 cm grubości, ułóż je na blasze do tart i piecz przez około 15 minut. Pamiętaj, aby ciasto nakłuć widelcem w celu uniknięcia jego wybrzuszenia.
  • Warstwy farszu na tarcie 5. Po podpieczeniu traty dodaj kolejno warstwy farszu: szpinak, starty ser feta, pokrojoną polędwicę oraz plastry pomidora. Dla efektu wizualnego oprósz tartę suszonymi ziołami.
  • Upieczona tarta 6. Piecz tartę przez kolejne 10 minut. Po upływie czasu wyciągnij ją z piekarnika i pozwól jej odpocząć.
  • Trik z folią Easy 7. Już poza przygotowaniem tarty:
    Jeśli korzystasz z przepisu na tablecie lub smartfonie i nie chcesz, aby ekran urządzenia był ubrudzony mąką, tłuszczem lub innymi produktami, to wykorzystaj folię Easy do owinięcia telefonu - ekran dalej będzie reagował na dotyk palca, a Ty nie zostawisz na nim brudnych śladów :)

Porady

Warto nastawić sobie czasomierz w kuchni, aby tarta nie przypiekła się nadto.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować