Tarta ze szpinakiem, beszamelem i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło do cista rozpuszczamy w rondelku lub w mikrofalówce. Dodajemy trochę ciepłej wody, następnie wlewamy wszystko do miski z mąką, solą i cukrem. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Ciasto będzie dość tłuste i rzadkie. Tak przygotowanym ciastem wykładamy tortownicę wraz z brzegami (będziemy je później zawijać na wierzch. Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła, dorzucamy zamrożony szpinak i podgrzewamy aż będzie całkiem miękki. Następnie dodajemy serek wiejski i serek topiony, wszystko razem mieszamy i doprawiamy. W rondelku przygotowujemy beszamel - rozgrzewamy masło, kiedy będzie już całkiem ciekłe, dodajemy mąkę - tyle ile będzie w stanie wchłonąć masło, następnie rozcieńczamy wszystko mlekiem i podgrzewamy. Ilość mleka zależna jest od tego jak gęsty sos chcemy uzyskać. Do tego przepisu doradzałabym gęstszy beszamel, aby nie przemoczyć ciasta. Sos doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Kiedy szpinak jest już gotowy - wylewamy go na uprzednio przygotowane ciasto, na masę szpinakową wylewamy beszamel, następnie zawijamy brzegi cista na jego wierzch, posypujemy wszystko startym serem oraz pokruszoną fetą. Pieczemy wszystko razem około 45 minut w temperaturze około 200 stopni.
Komentarze