Tarta ze szpinakiem, beszamelem i fetą

0 (0 ocen)

  • 60 min

Porcja co najmniej na dwa dwuosobowe obiady.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    - 200 gram masła
    - 3 szklanki mąki
    - odrobina ciepłej wody
    - łyżeczka soli
    - łyżeczka cukru

    Farsz szpinakowy:
    - 1 opakowanie mrożonego szpinaku
    - 1 serek wiejski
    - 1 serek topiony w kostce
    - sól, pieprz i czosnek

    Beszamel:
    - pół kostki masła
    - 0,5 litra mleka
    - mąka
    - gałka muszkatołowa

    Do posypania po wierzchu - starty ser żółty i pół kostki sera Feta.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Kruche ciasto

Tarta ze szpinakiem, beszamelem i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło do cista rozpuszczamy w rondelku lub w mikrofalówce. Dodajemy trochę ciepłej wody, następnie wlewamy wszystko do miski z mąką, solą i cukrem. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Ciasto będzie dość tłuste i rzadkie. Tak przygotowanym ciastem wykładamy tortownicę wraz z brzegami (będziemy je później zawijać na wierzch. Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła, dorzucamy zamrożony szpinak i podgrzewamy aż będzie całkiem miękki. Następnie dodajemy serek wiejski i serek topiony, wszystko razem mieszamy i doprawiamy. W rondelku przygotowujemy beszamel - rozgrzewamy masło, kiedy będzie już całkiem ciekłe, dodajemy mąkę - tyle ile będzie w stanie wchłonąć masło, następnie rozcieńczamy wszystko mlekiem i podgrzewamy. Ilość mleka zależna jest od tego jak gęsty sos chcemy uzyskać. Do tego przepisu doradzałabym gęstszy beszamel, aby nie przemoczyć ciasta. Sos doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Kiedy szpinak jest już gotowy - wylewamy go na uprzednio przygotowane ciasto, na masę szpinakową wylewamy beszamel, następnie zawijamy brzegi cista na jego wierzch, posypujemy wszystko startym serem oraz pokruszoną fetą. Pieczemy wszystko razem około 45 minut w temperaturze około 200 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować