Czekoladowiec bez mąki

0 (0 ocen)

  • 45 min

Mój ulubiony, najbardziej czekoladowy ze wszystkich czekoladowców – brownie bez dodatku mąki! Składa się tylko z kilku składników, jego przygotowanie jest dziecinnie proste, a zapach, który unosi się w mieszkaniu podczas pieczenie ściągnie do Was łasuchów z całej okolicy!

  • 45 min

Składniki:

  • - 6 jajek
    - 2 gorzkie czekolady (takie minimum 70% kakao)
    - pół szklanki cukru
    - kostka masła

Czekoladowiec bez mąki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1) Ciepłe masło należy utrzeć z żółtkami oraz cukrem na gładką masę.
    2) W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
    3) Jedną czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej, a drugą zawijam w ścierkę kuchenną i rozdrabniam tłuczkiem do mięsa.
    4) Do masy dodaję roztopioną czekoladę i znów mieszam.
    5) 6 białek ubijam na sztywno (pamiętajcie – szczypta soli!) i po ubiciu delikatnie przekładam do masy i zaczynam łączyć całość.
    6) Na końcu dosypuję 3/4 pokruszonej czekolady do masy, a resztę zostawiam.
    7) Formę na ciasto smaruję cienko tłuszczem i obsypuję kaszą manną.
    8) Wykładam ciasto i posypuję resztą rozkruszonej czekolady.
    9) Ciasto powinno piec się krótko, bo musi być mokre w środku. Sprawdzajcie je po 20 minutach w piekarniku. Po około 30 już powinno być gotowe. Można wyłączyć temperaturę i zostawić je, aby „doszło”.

Porady

Jeśli chodzi o kostkę masłą, to użyłam 200g. Forma nie może być za duża, polecam okrągłą 23 cm.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy