Tarta ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę łączymy z cukrem pudrem i cynamonem. Dodajemy do nich masło i wcieramy je do chwili utworzenia się kruszonki. Następnie dodajemy jajko oraz śmietanę i zagniatamy ciasto. Jeśli będzie za mocno się kleić do rąk, należy podsypać trochę mąki, jednak ciasto nie powinno być zbyt twarde. Ciastem wykładamy formę na tartę o średnicy 28 cm i wkładamy je do lodówki na pół godziny.Następnie na ciasto wykładamy papier do pieczenia i obciążamy (np. fasolą lub ryżem). Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 15 minut, a następnie zdejmujemy obciążenie i dopiekamy jeszcze 5-7 minut.
Na podpieczonym spodzie rozsmarowujemy powidła i posypujemy je startą czekoladą. Na wierzchu układamy połówki śliwek (lepiej układać je w pozycji półpionowej, ponieważ wtedy zmieści się ich więcej). Wierzch posypujemy kruszonką. Tartę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 30 minut (do zrumienia się kruszonki).
Komentarze