Tarta ze śliwkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Przepyszna!

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    - 1 i 2/3 szklanki mąki
    - 1/3 szklanki cukru pudru
    - 1/3 łyżeczki cynamonu (lub więcej, wg uznania)
    - 100 g miękkiego masła
    - 1 duże jajko
    - 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany
    Kruszonka:
    - 100 g mąki
    - 50 g miękkiego masła
    - 35 g cukru pudru
    Dodatkowo:
    - 2 pełne łyżki powideł śliwkowych
    - 100 g gorzkiej czekolady
    - 1 kg śliwek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę łączymy z cukrem pudrem i cynamonem. Dodajemy do nich masło i wcieramy je do chwili utworzenia się kruszonki. Następnie dodajemy jajko oraz śmietanę i zagniatamy ciasto. Jeśli będzie za mocno się kleić do rąk, należy podsypać trochę mąki, jednak ciasto nie powinno być zbyt twarde. Ciastem wykładamy formę na tartę o średnicy 28 cm i wkładamy je do lodówki na pół godziny.Następnie na ciasto wykładamy papier do pieczenia i obciążamy (np. fasolą lub ryżem). Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 15 minut, a następnie zdejmujemy obciążenie i dopiekamy jeszcze 5-7 minut.
    Na podpieczonym spodzie rozsmarowujemy powidła i posypujemy je startą czekoladą. Na wierzchu układamy połówki śliwek (lepiej układać je w pozycji półpionowej, ponieważ wtedy zmieści się ich więcej). Wierzch posypujemy kruszonką. Tartę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 30 minut (do zrumienia się kruszonki).

Porady

Po upieczeniu tartę można posypać cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować