Tarta z serem i nektarynką

0 (0 ocen)

Kruche ciasto, masa serowa z kawałkami owoców, a wszystko pod kokosową bezą.

Składniki:

  • Na 12 porcji :

    Ciasto :
    250 g mąki
    125 g margaryny
    1 żółtko
    2 łyżki cukru pudru
    1 łyżka ciemnego kakao
    1,5 łyżki śmietany
    szczypta proszku do pieczenia

    Ser:
    500 g sera półtłustego (zmielonego)
    2 jajka
    3/4 szklanki cukru pudru
    80 g masła
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    3 dojrzałe nektarynki

    Beza :
    2 białka
    1/2 szklanki cukru
    3 kopiaste łyżki wiórek kokosowych
    szczypta soli

    Dodatkowo :
    tłuszcz do posmarowania formy
    bułka tarta ok. 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Tarty Desery Beza

Tarta z serem i nektarynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy zimną margarynę i siekamy nożem, aż powstanie drobna kaszka, dodajemy proszek i kakao, mieszamy.
    Robimy wgłębienie, dodajemy żółtko , cukier i śmietanę, szybko zagniatamy ciasto.
    Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki.
  • 2. Formę do tarty natłuszczamy i wysypujemy bułką tartą.
    Ciasto wałkujemy cienko i wykładamy do formy, nakłuwamy widelcem, brzegi dociskamy palcami.
    Nadmiar odcinamy nożem (możemy z niego upiec dodatkowe tartaletki lub zamrozić).
    Spód podpiekamy 10 minut w 180*C.
  • 3. Masło ucieramy z cukrem pudrem i żółtkami, dodajemy mąkę ziemniaczaną i pianę ubitą z białek, delikatnie mieszamy, wykładamy na podpieczony spód.
    Nektarynki obieramy i kroimy na cząstki, układamy na serze.
    Pieczemy w 175 *C 35 minut.Gdyby za bardzo ser się rumienił, przykrywamy folią aluminiową.
  • 4. Białka ubijamy na pianę, porcjami dodajemy cukier i ubijamy ,a,z beza będzie gęsta i gładka, a cukier się rozpuści.
    Na koniec wsypujemy wiórki, mieszamy łyżką i wykładamy na podpieczone ciasto, łyżką robimy nierówności.
    Pieczemy jeszcze ok. 15 minut.
    Potem nie wyjmujemy od razu z piekarnika, trzymamy z uchylonymi drzwiczkami, aż lekko ostygnie.

Porady

Spód najlepiej podpiekać obciążony grochem lub fasolą. Nektarynki można zastąpić brzoskwiniami. Tarta jest najlepsza na drugi dzień.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Nektarynki Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
TARTA Z NEKTARYNKĄ

To może cię zainteresować