Tarta z porzeczkami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Porzeczki to jedne z moich ulubionych owoców, uwielbiam je zarówno w cieście jak i w kompotach.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    1 1/2 szkl mąki pszennej
    3 żółtka
    1/2 kostki margaryny
    1/2 łyżki śmietamy 18%
    1/4 szkl cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem:
    1/2 litra mleka
    2 łyżki mąki zemniaczanej
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki budyniu śmietankowego
    4 łyżki cukru

    Nadzienie:
    1/2 litra obranych owoców czerwonej porzeczki
    2 łyżki mąki ziemniaczanej

    Dekoracja:
    5 biszkoptów
    Kilka owoców porzeczki i borówek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Placek Desery

Tarta z porzeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto łączymy ze sobą. Ciastem wykładamy wysmarowaną tłuszczem formę do tarty średnica 25 cm nakłuwając dno widelcem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 25 minut.
    Pod koniec pieczenia przystępujemy do gotowania budyniu. Z przygotowanego mleka odlewamy 1/2 szkl. Resztę mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku rozpuszczamy budyń i mąki. Gotową masę wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy gęsty budyń.
    Tartę wyjmujemy z pieca. Wysypujemy na dno porzeczkę wymieszaną z mąką ziemniaczaną. Na owoce wykładamy budyń i wstawiamy ponownie do piekarnika na około 20 minut temp zmniejszamy na 160 stopni.
    Po wystudzeniu ciasta, ale gdy jeszcze jest lekko ciepłe wierzch posypujemy pokruszonymi biszkoptami i posypujemy owocami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Porzeczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować