Tarta z porzeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciasto łączymy ze sobą. Ciastem wykładamy wysmarowaną tłuszczem formę do tarty średnica 25 cm nakłuwając dno widelcem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 25 minut.
Pod koniec pieczenia przystępujemy do gotowania budyniu. Z przygotowanego mleka odlewamy 1/2 szkl. Resztę mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku rozpuszczamy budyń i mąki. Gotową masę wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy gęsty budyń.
Tartę wyjmujemy z pieca. Wysypujemy na dno porzeczkę wymieszaną z mąką ziemniaczaną. Na owoce wykładamy budyń i wstawiamy ponownie do piekarnika na około 20 minut temp zmniejszamy na 160 stopni.
Po wystudzeniu ciasta, ale gdy jeszcze jest lekko ciepłe wierzch posypujemy pokruszonymi biszkoptami i posypujemy owocami.
Komentarze