Pyszna, aromatyczna, kremowa tarta doskonała na obiad i przyjęcia. Łatwa i szybka w przygotowaniu, wygląda niezwykle smakowicie , a pachnie mmm... obłędnie. :) Serdecznie polecam :)
45 min
Składniki:
1 opakowanie ciasta na tartę
1 ser camembert – smak ulubiony (u mnie z pieprzem)
1 jajko
masło klarowane
100 g mozzarelli tartej
3 pory
1 cebula
200 g śmietany kremówki
100 - 150 g szynki
kilka pomidorków koktajlowych
kilka listków świeżej bazylii
oregano suszone
sól , pieprz, gałka muszkatołowa
Tarta z porem i szynką w sosie serowym - camembert - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto rozkładam na foremce do tarty. Wystające brzegi odcinam. Nakłuwam widelcem.
2.Białą cześć pora obieram, myję i kroje na plastry, siekam. Cebulę kroję w piórka.
3.W rondelku podgrzewam śmietankę – na wolnym ogniu. Kiedy zaczyna się gotować dodaję pokrojony w kawałki ser pleśniowy. Mieszając czekam, aż ser się rozpuści. Odstawiam do całkowitego ostudzenia.
4.W tym czasie na patelni rozgrzewam 2 łyżeczki masła klarowanego ,podsmażam lekko cebulę, następnie dodaję pokrojony por. Smażę około 4 minut.
5.Ciasto na tartę posypuję połową ilości mozzarelli, następnie połowę pokrojonej w kawałki szynki. Kolejno układam podsmażony por z cebulą , pozostałą cześć szynki, pokrojone w plasterki pomidorki koktajlowe, listki bazylii. Rozkładam pozostałą cześć mozzarelli i posypuje suszonym oregano.
6.Do ostudzonej śmietanki dodaję 1 roztrzepane jajko oraz przyprawy. Całość dokładnie mieszam i polewam tartę.
7.Tartę piekę około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Komentarze