Tarta z porem i szynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szynkę kroimy w drobną kostkę i smażymy na oleju lub oliwie.
2.Pory dokładnie myjemy i kroimy w pół księżyce. Paprykę czerwoną oczyszczamy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy paprykę, chwilę smażymy. Następnie dodajemy pokrojone pory i smażymy dopóki warzywa nie zmiękną.
3.Formę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto francuskie wykładamy na formę, nakłuwamy widelcem żeby nie urosło. Solimy i pieprzymy. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180° C piekarnika na 10 min. ma zrobić się suche.
4.Śmietanę mieszamy z jajkami, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na podpieczone ciasto wykładamy masę z porów i papryki. Na wierzch ścieramy sery. Wszystko zalewamy masą śmietanowo-jajeczną. Pomidora kroimy w plastry i każdy plaster kroimy na 4 części, układamy na wierzchu tarty. Tartę wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika na ok. 30 min. Wierzch tarty ma być ścięty i lekko zarumieniony.
Porady
Zamiast zwykłego pomidora możemy użyć pomidorków koktajlowych lub cherry, bądź też w ogóle zrezygnować z pomidorów.
Komentarze