Tarta z porem i szynką

4.5 (140 ocen)

  • 20 min

Tarta jest smaczna, prosta i szybka w wykonaniu.

  • 20 min

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
    4 pory
    1 papryka czerwona
    1 pomidor
    15 dag szynki
    15 dag sera żółtego lub np. parmezanu
    1 opakowanie mozzarelli
    1 szklanka śmietany 18%
    3 jajka
    2-3 łyżki masła
    3 łyżki oliwy lub oleju
    sól
    pieprz
    gałka muszkatołowa
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Szynki

Tarta z porem i szynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • szynka 1. Szynkę kroimy w drobną kostkę i smażymy na oleju lub oliwie.
  • por i papryka czerwona 2. Pory dokładnie myjemy i kroimy w pół księżyce. Paprykę czerwoną oczyszczamy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy paprykę, chwilę smażymy. Następnie dodajemy pokrojone pory i smażymy dopóki warzywa nie zmiękną.
  • 3. Formę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto francuskie wykładamy na formę, nakłuwamy widelcem żeby nie urosło. Solimy i pieprzymy. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180° C piekarnika na 10 min. ma zrobić się suche.
  • tarta 4. Śmietanę mieszamy z jajkami, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na podpieczone ciasto wykładamy masę z porów i papryki. Na wierzch ścieramy sery. Wszystko zalewamy masą śmietanowo-jajeczną. Pomidora kroimy w plastry i każdy plaster kroimy na 4 części, układamy na wierzchu tarty. Tartę wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika na ok. 30 min. Wierzch tarty ma być ścięty i lekko zarumieniony.

Porady

Zamiast zwykłego pomidora możemy użyć pomidorków koktajlowych lub cherry, bądź też w ogóle zrezygnować z pomidorów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Por Szynka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować