Tarta z panna cotta i granatem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1) Obierz granat i oddziel od ziarenek wszystkie białe błonki.
2.2) Z podanych składników wyrób kruche ciasto, rozwałkuj je i wyklej nim formę do tarty, widelcem zrób w nim dziurki, następnie przykryj folią spożywczą i umieść na pół godziny w lodówce.
3.3) Nagrzej piekarnik do 200 stopni i piecz ciasto przez 25 minut. Następnie ciasto należy zupełnie wystudzić (jeśli pieczone jest w ceramicznej formie, która długo trzyma ciepło - pozostaw je na całą noc).
4.4) Żelatynę rozpuść w odrobinie wrzątku, zmiksuj ze śmietaną i cukrem. Wstaw na chwilę do lodówki, a gdy masa trochę stężeje, wyłóż ją na kruchy spód, wyrównaj i ponownie wstaw do lodówki, do zupełnego stężenia masy.
.
5.5) Galaretkę rozpuść w 1 i 1/4 szklanki wrzątku. Ciasto posyp granatem a następnie zalej wystudzoną galaretką. Odstaw do lodówki do zupełnego stężenia.
Komentarze