Tarta z panna cotta i granatem

0 (0 ocen)

Wspaniałe połączenie delikatnego kremu, kruchego ciasta i kwaśnego granatu. Podawana prosto z lodówki - idealne ciasto na upalny dzień :)

Składniki:

  • Ciasto:
    -250g mąki
    -125g zimnego masła
    -1 żółtko
    -3 łyżki cukru pudru
    -50 ml zimnej wody
    -1 czubata łyżka kakao

    Panna cotta
    -200g śmietany 18%
    -3/4 szklanki cukru pudru
    -saszetka cukru waniliowego
    -3 łyżeczki żelatyny
    -wrzątek

    Dodatkowo:
    -ziarenka granatu
    -różowa galaretka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery Galaretki

Tarta z panna cotta i granatem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1) Obierz granat i oddziel od ziarenek wszystkie białe błonki.
  • 2. 2) Z podanych składników wyrób kruche ciasto, rozwałkuj je i wyklej nim formę do tarty, widelcem zrób w nim dziurki, następnie przykryj folią spożywczą i umieść na pół godziny w lodówce.
  • 3. 3) Nagrzej piekarnik do 200 stopni i piecz ciasto przez 25 minut. Następnie ciasto należy zupełnie wystudzić (jeśli pieczone jest w ceramicznej formie, która długo trzyma ciepło - pozostaw je na całą noc).
  • 4. 4) Żelatynę rozpuść w odrobinie wrzątku, zmiksuj ze śmietaną i cukrem. Wstaw na chwilę do lodówki, a gdy masa trochę stężeje, wyłóż ją na kruchy spód, wyrównaj i ponownie wstaw do lodówki, do zupełnego stężenia masy.
    .
  • 5. 5) Galaretkę rozpuść w 1 i 1/4 szklanki wrzątku. Ciasto posyp granatem a następnie zalej wystudzoną galaretką. Odstaw do lodówki do zupełnego stężenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Granat

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować