Tarta Panna Cotta

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Tarta Panna Cotta to idealny deser na upalne dni. Idealnie kruche ciasto i wypełnione klasyczną panna cotta z waniliową nutą, delikatną i aksamitną. Całość polałam sosem truskawkowym i udekorowałam bezami.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    85 g ziemnego masła
    130 g mąki tortowej
    1 szczypta soli
    1 łyżka cukru brązowego
    3-4 łyżki lodowatej wody

    Składniki na Panna Cotta:
    3 łyżeczki żelatyny
    ¼ szklanki wody
    400 ml śmietany kremówki 36%
    100 ml mleka
    50 g cukru (można dodać 40 g zwykłego cukru i 10 g cukru z prawdziwą wanilią)
    1 laska wanilii

    Składniki na sos truskawkowy:
    150 ml wody
    150 g cukru
    300 g truskawek

    Dodatkowo:
    3 łyżki dżemu truskawkowego
    kilka bez do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Desery Panna cotta

Tarta panna cotta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie ciasta:
    Aby ciasto było idealnie kruche należy na 10-15 minut schować do zamrażalki mąkę wymieszaną z cukrem i solą. Po tym czasie do mąki dodajemy masło pokrojone w kostkę i wyrabiamy ciasto. Na koniec wlewamy stopniowo bardzo zimną wodę i ponownie zagniatamy ciasto. Może się okazać, że nie będziemy potrzebowali całej wody. Jeśli ciasto będzie już elastyczne możemy przestać dodawać wodę. Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i zagniatamy przez kilka minut. Następnie formujemy z ciasta kulę i owijamy w folię spożywczą. Chowamy do lodówki na minimum 30 minut
    Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do nasmarowanej tłuszczem formy do tarty o średnicy ok. 20-22 cm, nakłuwamy widelcem. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. Na ciasto kładziemy papier do pieczenia lub folię aluminiową i wysypujemy groch lub orzechy. Podpiekamy ok. 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze ok. 20-25 minut aż ciasto będzie złote. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika. Studzimy.
  • 2. Przygotowanie Panna Cotta:
    Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 5 minut do napęcznienia.
    W rondelku podgrzewamy śmietankę połączoną z mlekiem i cukrem. Dodajemy do niej ziarenka wanilii i laskę, mieszamy. Gdy cukier się rozpuści, a mieszanina będzie ciepła, wyjmujemy laskę wanilii. Napęczniałą żelatynę podgrzewamy, często mieszając aż się rozpuści, na koniec dodajemy kilka łyżek ciepłej śmietanki i dokładnie mieszamy. Rozpuszczoną żelatynę przelewamy do ciepłej śmietanki i dokładnie mieszamy. Masę odstawiamy żeby przestygła.
    Podpieczony spód ciasta smarujemy dżemem.
    Przestudzoną panna cotte wylewamy na spód tarty i wstawiamy do lodówki. Chłodzimy ok. 4 godzin lub pozostawiamy na noc w lodówce.
  • 3. Przygotowanie sosu truskawkowego:
    Wodę i cukier przelewamy do rondelka, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy często mieszając aż cukier się rozpuści. Zdejmujemy z palnika i dodajemy połowę truskawek. Miksujemy blenderem. Sos dodatkowo możemy przetrzeć przez sito. Do sosu dodajemy pozostałe, pokrojone w ćwiartki truskawki.
    Schłodzoną tarte panna cotta przed podaniem polewamy sosem truskawkowym.
    Deser dekorujemy pokruszonymi bezami.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować