Chleb z suszonymi pomidorami i ziołami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozdrobnić i zalać 190 ml wody o temperaturze 37 stopni. Wymieszać do rozpuszczenia.
2.W misce umieścić mąkę, cukier, sól i wszystkie zioła. Dokładnie wymieszać łyżką suche składniki.
3.Następnie dodać drożdże, olej i czosnek (przeciśniety przez praskę lub bardzo drobno pokrojony)
4.Zarobić ciasto i odstawić je na godzinę do wyrośnięcia.
5.Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Na dużej, płaskiej blasze wyłożonej papierem do pieczenia uformować bochenek z ciasta albo podzielić je na 4 części i zrobić bułki. Na blasze obok ciasta ustawić niewielkie naczynie z wrzącą wodą (jest to bardzo ważne, aby skórka była miękka).
6.Chleb piec około 25 minut (aż skórka będzie rumiana). Zaraz po upieczeniu posmarować chleb gorącą wodą z pieczenia.
Komentarze