Panna cotta z truskawkami i galaretką

0 (0 ocen)

Słodka kremowa panna cotta i kwaśne owoce zamknięte w bajecznym deserze, podawanym na zimno :)

Składniki:

  • Panna cotta
    -200g śmietany 18%
    -3/4 szklanki cukru pudru
    -saszetka cukru waniliowego
    -3 łyżeczki żelatyny
    -wrzątek

    Dodatkowo:
    -ziarenka granatu
    -małe truskawki
    -różowa galaretka

Panna cotta z truskawkami i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obierz granat i oddziel od ziarenek wszystkie białe błonki. Truskawki umyj, poobrywaj szypułki i poprzecinaj na połówki.
  • 2. Żelatynę rozpuść w odrobinie wrzątku, zmiksuj ze śmietaną i cukrem. Wstaw na chwilę do lodówki, a gdy masa trochę stężeje, wyłóż ją do pucharków, wyrównaj i ponownie wstaw do lodówki, do zupełnego stężenia masy.
  • 3. Galaretkę rozpuść w 1 i 1/4 szklanki wrzątku.
  • 4. Na stężonej masie poukładaj truskawki i zasyp je ziarenkami granatu. Całość zalej galaretką i wstaw do lodówki do stężenia.

Porady

Desery można wykonać z każdymi sezonowymi owocami, podawać z bitą śmietaną lub czekoladą :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy