Tarta z musem truskawkowym

4.5 (166 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Kruche , maślane ciasto , wypełnione po brzegi mocno truskawkowym musem . Oj była przepyszna ! Polecam !

Składniki:

  • Ciasto :

    250g mąki pszennej

    130g masła

    1 jajko

    1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią

    3 łyżki cukru pudru

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    1 łyżka śmietanki lub mleka



    Mus truskawkowy :

    0,5 kg truskawek + do dekoracji

    100 ml gorącego mleka

    2,5 łyżeczki żelatyny

    0,5 szklanki cukru

    170 ml śmietanki kremówki
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta z musem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy w kulę , owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut . Po tym czasie ciasto wałkujemy i wykładamy nim formę do tarty o śr. 29 cm . Ciasto ponownie schładzamy w lodówce przez 30 minut .

    Piekarnik nagrzewamy do 180º C . Na surowe ciasto wykładamy folię aluminiową i wysypujemy grochem lub fasolą . Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20 minut , aż ciasto ładnie się zarumieni . Po upieczeniu folię z grochem usuwamy a ciasto odstawiamy do wystudzenia .
  • 2. Truskawki myjemy i oczyszczamy z szypułek . Przekładamy do misy blendera i ucieramy na gładki mus . Żelatynę zalewamy zimną wodą by napęczniała , po czym rozpuszczamy w gorącym mleku ( nie gotujemy ) .

    W większej misce ubijamy na sztywno śmietankę kremówkę . Dodajemy cukier oraz powoli mus truskawkowy . Na końcu wlewamy wystudzoną i rozpuszczoną żelatynę . Dobrze łączymy i odstawiamy do lodówki .

    Gdy mus zacznie tężeć , wlewamy go na upieczony wcześniej spód . Całość ponownie wkładamy do lodówki , najlepiej na całą noc .

    Przed podaniem dekorujemy świeżymi truskawkami .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_06-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować