Tarta z musem rabarbarowym

5 (1 ocen)

  • 50 min

Ciasto dla prawdziwych łasuchów. Każdemu będzie smakować.

  • 50 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1,5 szklanki mąki
    3 żółtka
    1/2 kostki margaryny
    1 łyżka cukru pudru
    1 opakowanie cukru waniliowego
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1,5 łyżki śmietany 18%
    Mus rabarbarowy:
    40 dag rabarbaru
    100 ml wody
    1/3 szklanki cukru
    1 opakowanie galaretki zielonej
    Dodatkowo:
    150 ml śmietany kremówki
    1 łyżka cukru pudru
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta z musem rabarbarowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Łączymy z margaryną. Dodajemy pozostałe składniki ciasta i zagniatamy. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę na tartę. Pieczemy 25 minut w temperaturze 170 stopni.
  • 2. Rabarbar obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do garnka, podlewamy wodą i gotujemy do momentu, aż rabarbar całkowicie się rozpadnie. Dodajemy cukier i mieszamy. Do gorącego musu wsypujemy galaretkę, dokładnie mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia. Gęsty mus wykładamy na upieczony kruchy spód. Wyrównujemy.
  • 3. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Przekładamy do rękawa cukierniczego. Śmietaną ozdabiamy brzeg ciasta.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować