Tarta z musem rabarbarowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy na stolnicę. Łączymy z margaryną. Dodajemy pozostałe składniki ciasta i zagniatamy. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę na tartę. Pieczemy 25 minut w temperaturze 170 stopni.
2.Rabarbar obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do garnka, podlewamy wodą i gotujemy do momentu, aż rabarbar całkowicie się rozpadnie. Dodajemy cukier i mieszamy. Do gorącego musu wsypujemy galaretkę, dokładnie mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia. Gęsty mus wykładamy na upieczony kruchy spód. Wyrównujemy.
3.Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Przekładamy do rękawa cukierniczego. Śmietaną ozdabiamy brzeg ciasta.
Komentarze