Tarta z malinami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Idealny i przede wszystkim prosty przepis dla tych, którzy lubią smak malin!

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • ciasto:
    300 g mąki pszennej
    szczypta soli
    50 g cukru pudru
    200 g masła
    1 jajko
    1 żółtko

    nadzienie:
    300 g malin (mrożone lub świeże)
    4 łyżki cukru
    skórka starta z połowy

    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Maliny 1. Przesiać mąkę, wymieszać z solą i cukrem pudrem. Zimne masło pokroić na małe kawałki, dodać do mąki i rozetrzeć palcami na małe grudki. Dodać jajka, zagnieść ciasto. Owinąć folią i włożyć do lodówki przynajmniej na godzinę.
  • 2. Gdy ciasto się chłodzi wrzucić maliny do garnka, zasypać cukrem, dodać skórkę startą z cytryny i zagotować. Można zagęścić mąką ziemniaczaną wymieszaną z odrobiną zimnej wody. Odstawić do wystudzenia.
  • 3. Rozwałkować ciasto i wyłożyć nim formę do tart. Obciąć wystające brzegi, resztę ciasta schować z powrotem do lodówki.

    Wyłożyć ciasto w formie papierem do pieczenia i wsypać na niego ryż lub fasolę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 10 minut, potem zdjąć obciążenie i podpiec jeszcze 5-7 minut.
  • 4. Rozwałkować resztę kruchego ciasta i wyciąć z niego cienkie paseczki.
    Na podpieczony spód wyłożyć maliny. Wierzch tarty udekorować kratką z ciasta.
    Piec jeszcze około 20-30 minut.
    Po przestygnięciu posypać cukrem pudrem.

Porady

Najlepiej smakuje lekko ciepła.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować