Tarta z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przesiać mąkę, wymieszać z solą i cukrem pudrem. Zimne masło pokroić na małe kawałki, dodać do mąki i rozetrzeć palcami na małe grudki. Dodać jajka, zagnieść ciasto. Owinąć folią i włożyć do lodówki przynajmniej na godzinę.
2.Gdy ciasto się chłodzi wrzucić maliny do garnka, zasypać cukrem, dodać skórkę startą z cytryny i zagotować. Można zagęścić mąką ziemniaczaną wymieszaną z odrobiną zimnej wody. Odstawić do wystudzenia.
3.Rozwałkować ciasto i wyłożyć nim formę do tart. Obciąć wystające brzegi, resztę ciasta schować z powrotem do lodówki.
Wyłożyć ciasto w formie papierem do pieczenia i wsypać na niego ryż lub fasolę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 10 minut, potem zdjąć obciążenie i podpiec jeszcze 5-7 minut.
4.Rozwałkować resztę kruchego ciasta i wyciąć z niego cienkie paseczki.
Na podpieczony spód wyłożyć maliny. Wierzch tarty udekorować kratką z ciasta.
Piec jeszcze około 20-30 minut.
Po przestygnięciu posypać cukrem pudrem.
Komentarze