Plecione bułeczki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Wyśmienicie smakują z dodatkiem masła, nutelli czy dżemu.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
    3 dag drożdży
    1/4 litra letniego mleka
    szczypta cukru
    1 łyżeczka soli
    1 żółtko
    starty ser, mak, sezam do posypania

Plecione bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać do miski. We wgłębieniu w mące przygotować rozczyn: wkruszyć drożdże, dodać cukier, wlać mleko i zamieszać z niewielką ilością mąki. Powierzchnię rozczynu oprószyć mąką. Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 minut.
  • 2. Brzeg mąki posypać solą, zagnieść całą mąkę z rozczynem. Ciasto wyrabiać tak długo, aż zacznie odstawać od dna miski i pojawią się pęcherzyki powietrza. Odstawić ponownie pod przykryciem na 30 minut do wyrośnięcia.
  • Plecione bułeczki 3. Z ciasta formować wałki i splatać je nadając im dowolne kształty.
  • Plecione bułeczki 4. Bułeczki ułożyć na blasze i pozostawić pod przykryciem na kolejne 20 minut. Wierzchy bułeczek posmarować rozmąconym żółtkiem i posypać startym serem, makiem lub sezamem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 25 minut w temperaturze 200 stopni.

Porady

Jeśli wierzch ciasta brązowieje należy luźno przykryć ciasto folią aluminiową na ostatnie 15 minut pieczenia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy