Plecione bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać do miski. We wgłębieniu w mące przygotować rozczyn: wkruszyć drożdże, dodać cukier, wlać mleko i zamieszać z niewielką ilością mąki. Powierzchnię rozczynu oprószyć mąką. Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 minut.
2.Brzeg mąki posypać solą, zagnieść całą mąkę z rozczynem. Ciasto wyrabiać tak długo, aż zacznie odstawać od dna miski i pojawią się pęcherzyki powietrza. Odstawić ponownie pod przykryciem na 30 minut do wyrośnięcia.
3.Z ciasta formować wałki i splatać je nadając im dowolne kształty.
4.Bułeczki ułożyć na blasze i pozostawić pod przykryciem na kolejne 20 minut. Wierzchy bułeczek posmarować rozmąconym żółtkiem i posypać startym serem, makiem lub sezamem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 25 minut w temperaturze 200 stopni.
Porady
Jeśli wierzch ciasta brązowieje należy luźno przykryć ciasto folią aluminiową na ostatnie 15 minut pieczenia.
Komentarze