Tarta z koziego sera

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

dodaję do niej karmelizowaną czerwoną cebulę i szpinak

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - kozi ser (twardy, pokrojony w grube plastry): 200 gramów
    - jajka: 3 sztuki
    - czerwona cebula (karmelizowana): 100 gramów
    - śmietana: 250 mililitrów
    - szpinak (sparzony): 100 gramów

    - czerwona cebula (pokrojona w piórka): 3 sztuki
    - czerwone wino (wytrawne): 150 mililitrów
    - cukier: 2 łyżki
    - ocet winny (czerwony): 30 mililitrów
    - grenadina: 1 łyżka
    - miód pszczeli: 1 łyżka

    - mąka pszenna: 200 gramów
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - masło: 90 gramów
    - kwaśna śmietana: 4 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z koziego sera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondelku zagotować cukier z octem winnym, gdy zacznie gęstnieć dodać cebulę i dusić 2 minuty. Następnie dodać czerwone wino, miód i grenadinę. Całość gotować do momentu, aż cebula zgęstnieje.
  • 2. Mąkę przesiać i posiekać z tłuszczem, dodać śmietanę i sól, dokładnie wyrobić do uzyskania jednolitej konsystencji. Wyrobione ciasto owinąć plastikową folią i włożyć na godzinę do lodówki.
  • 3. Ciasto rozwałkować, podsypując je lekko mąką. Formę do tarty o średnicy ok. 10 cm posmarować masłem i wyłożyć ciastem tak, aby brzeg ciasta lekko wystawał ponad rant. Po umieszczeniu w formie, ciasto włożyć do lodówki na ok. 30 minut, a następnie piec przez około 15 minut w temperaturze 190ºC, pamiętając o lekkim nakłuwaniu ciasta czubkiem noża.
  • 4. Na ostudzonym cieście umieścić równą warstwę karmelizowanej cebuli. Jajka wymieszać ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem, dodać szpinak. Masę śmietanowo-szpinakową ułożyć na cebuli, na wierzchu poukładać plasterki koziego sera i lekko je docisnąć. Piec ok. 25 minut w temperaturze 140ºC.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować