Kotlety z soczewicy i koziego sera

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Zdrowsza alternatywa dla tradycyjnych mielonych

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - brązowa soczewica: 375 gramów
    - olej: 3 łyżki
    - żółta cebula: 1 sztuka
    - czosnek: 2 ząbki
    - łodyga selera naciowego: 1 sztuka
    - listki z jednej gałązki rozmarynu: 1 sztuka
    - kozi ser twarogowy: 250 gramów
    - czarne oliwki bez pestek: 200 gramów
    - Jajko: 1 sztuka
    - bułka tarta: 140 gramów
    - sól: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Kotlety z soczewicy i koziego sera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soczewicę płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy przez około 30 minut. Solimy na 10 minut przed końcem gotowania.
  • 2. Cebulę, łodygę selera i czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i smażymy warzywa przez około 10 minut, następnie odstawiamy do wystygnięcia. Dodajemy kozi ser, bułkę tartą i rozmaryn i mieszamy do czasu uzyskania jednolitej masy.
  • 3. Do blendera wkładamy soczewicę, oliwki i jajko i dokładnie miksujemy. Masa powinna być gładka i bez grudek. Zmiksowaną soczewicę dodajemy do masy z twarożkiem i całość dokładnie wyrabiamy ręką. Formujemy 8 koletów i wstawiamy je na 15 minut do lodówki.
  • 4. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i smażymy schłodzone kotlety po 1 minucie z każdej strony. Następnie układamy na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem i pieczemy przez 10 minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery Soczewica

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować