Krucha tarta z jagodami

4.5 (167 ocen)

  • 35 min

Jest prosta i pyszna. Do przygotowania w kilka chwil.

  • 35 min

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
    15 dag margaryny
    3 żółtka
    1 opakowanie cukru waniliowego
    2 łyżki cukru pudru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1,5 łyżki kwaśnej śmietany
    40 dag jagód
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Krucha tarta z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Łączymy z margaryną. Dodajemy żółtka, cukry, proszek do pieczenia oraz śmietanę. Zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części większą i mniejszą. Większą część ciasta rozwałkowujemy i wykładamy na wysmarowaną tłuszczem foremkę na tartę. Spód nakłuwamy widelcem. Foremkę z ciastem wykładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i pieczemy 10 minut.
    2. Jagody płuczemy i wykładamy na podpieczony kruchy spód. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy i kroimy w cienkie paseczki. Pasy układamy na cieście tworząc kratkę. Ciasto pieczemy 45 minut w temperaturze 170 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować