Podobna tartę robiłam niedawno z czereśniami tak nam posmakowała że powtórzyłam ten wypiek tym razem z jagodami. Wyszła pyszna domowa tarta która nie wymaga dużego nakladu pracy a napewno sprawdzi się jako deser z filiżanka kawy.
3 godz.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Ciasto:
40 dag maki pszennej
1 żółtko
20 dag masla
1 łyżka cukru
4 łyżki bardzo zimnej wody
Tarta z jagodami z kratką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Wszystkie składniki zmiksować po czym uformować dwie kule jedna większą a druga mniejszą, ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki co najmniej na 1 godzinę.
2.Większą część ciasta rozwałkować na stolnicy podsypaną mąką na średnicę formy + boki. Za pomocą wałka ciasto przenieść na formę i dokładnie wyrównać boki. Druga część ciasta rozwałkować i za pomocą radełka wyciąć podłużne paski.
3.Nadzienie:
Wszystkie składniki wymieszać i wyłożyć na ciasto. Jeżeli jagody są duże to można je delikatnie rozgnieść widelcem.
4.Paski ciasta ułożyć na przemian na owocach i lekko docisnąć brzegi.
5.Wierzch pasków i brzegi ciasta posmarować białkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać cukrem.
6.Pieczenie:
Ok. 1 godziny w temp. 170 stopni. Jeśli brzegi tarty będą za szybko nabierać koloru można je nakryć folia aluminiową.
Komentarze