TARTA Z JAGODAMI Z KRATKĄ

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Podobna tartę robiłam niedawno z czereśniami tak nam posmakowała że powtórzyłam ten wypiek tym razem z jagodami. Wyszła pyszna domowa tarta która nie wymaga dużego nakladu pracy a napewno sprawdzi się jako deser z filiżanka kawy.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    40 dag maki pszennej
    1 żółtko
    20 dag masla
    1 łyżka cukru
    4 łyżki bardzo zimnej wody

    Nadzienie:
    2,5 szklanki jagód
    2 łyżki cukru
    1 łyżka soku z cytryny
    3 łyżki mąki ziemniaczanej

    Białko+ 1 łyżka mleka
    Cukier kryształ do posypania

    Forma do tarty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Desery

Tarta z jagodami z kratką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Wszystkie składniki zmiksować po czym uformować dwie kule jedna większą a druga mniejszą, ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki co najmniej na 1 godzinę.
  • 2. Większą część ciasta rozwałkować na stolnicy podsypaną mąką na średnicę formy + boki. Za pomocą wałka ciasto przenieść na formę i dokładnie wyrównać boki. Druga część ciasta rozwałkować i za pomocą radełka wyciąć podłużne paski.
  • 3. Nadzienie:
    Wszystkie składniki wymieszać i wyłożyć na ciasto. Jeżeli jagody są duże to można je delikatnie rozgnieść widelcem.
  • 4. Paski ciasta ułożyć na przemian na owocach i lekko docisnąć brzegi.
  • 5. Wierzch pasków i brzegi ciasta posmarować białkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać cukrem.
  • 6. Pieczenie:
    Ok. 1 godziny w temp. 170 stopni. Jeśli brzegi tarty będą za szybko nabierać koloru można je nakryć folia aluminiową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować