Tarta z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę, sól, masło i cukier posiekać nożem lub w wymieszać mikserze. Dodać żółtko, ekstrakt waniliowy i/lub wodę w takiej ilości, żeby szybko zagnieść ciasto. Owinąć je potem folią i włożyć do lodówki na 30 minut. Po wyjęciu rozwałkować i wylepić formę, starając się jednak to zrobić jak najszybciej, tak aby pozostało zimne. Włożyć do zamrażalnika. Podpiec ok. 8 minut w temperaturze 200°C.
2.Pokrojone jabłka umieścić w rondelku, dodać wodę i dusić przykryte około 15 minut, nie mieszać. Dodać cynamon i cukier, lekko wymieszać. Mąkę ziemniaczaną zmieszać z sokiem cytrynowym, dodać do masy jabłkowej i dusić jeszcze przez 2 minuty. Masa powinna być bardzo gęsta, ale nie rozgotowana.
3.Na podpieczony spód wylać masę z jabłek. Piec jeszcze ok. 40 min aż boki będą rumiane w 180C.
4.Można udekorować tartę przed pieczeniem różyczkami z jabłek (tak jak na zdjęciu)
Wystarczy pokroić jabłka na ćwiartki (nie obierać ich), następnie używając mandoliny pokroić na plasterki (muszą być cieniutkie jak papier).
Plasterki te umieścić w misce i posypać cynamonem i cukrem. Skropić je sokiem z cytryny i roztopionym masłem. Plasterki są w tej chwili zbyt kruche, by móc formować z nich róże. Trzeba włożyć je na 10 sekund do mikrofalówki.
Teraz należy je uformować. Jeden plasterek jabłka zwinąć w ciasny rulon i wbić w ciasto. Owinąć go drugim plasterkiem jabłka. Kontynuować owijanie środka kolejnymi „płatkami”. Pamiętać należy, żeby każdy „płatek” nachodził nieco na poprzedni. Jest to konieczne, żeby uzyskać realistyczną różę.
Tym sposobem uzyskuje się piękną dekorację ciasta.
Komentarze