Tarta z groszkiem z miodową nutą

0 (0 ocen)

Smaczny pomysł na obiad.

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
    500g mielonego mięsa
    3 średnie cebule
    4 średnie ziemniaki
    Pół puszki zielonego groszku
    1 pomidor świeży
    kilka kawałków pomidora suszonego
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    ½ łyżki miodu
    4 ząbki czosnku
    przyprawa uniwersalna, pieprz, ostra papryka
    Olej

    1 jajko
    100g sera żółtego
    2,5 łyżki śmietany 10%
    1 łyżeczka musztardy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z groszkiem z miodową nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Świeżego pomidora obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
    Cebule kroimy w plastry i musimy ją zeszklić, dodajemy do niej posiekany czosnek i chwileczkę podduszamy razem.
    Na to wrzucamy mięso mielone, dokładnie mieszając. Gdy mięso puści sok dodajemy koncentrat pomidorowy, pół szklanki wody oraz świeżego pomidora. Dusimy dalej.
    Dodajemy do smaku przyprawy: przyprawa uniwersalna, pieprz, szczyptę ostrej papryki oraz miód. Razem dusimy aż do odparowania wody.
  • 2. Naczynie żaroodporne wykładamy ciastem francuskim.
    Ziemniaki kroimy w plastry i wykładamy je na ciasto. Na to wykładamy połowę porcji groszku, następnie wcześniej przygotowane mięso, pozostały groszek, suszone pomidory.
  • 3. Przygotowujemy sos z jajka, śmietany i musztardy i zalewamy nim tartę.
    Na wierzch dajemy potarty na grubym oczku ser żółty.

    Pieczemy około 20 -25 min w temp. 200’C.

Porady

Tym razem użyłam mięso z indyka, ale może być oczywiście dowolne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na ciepło Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować