Tarta z groszkiem z miodową nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Świeżego pomidora obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
Cebule kroimy w plastry i musimy ją zeszklić, dodajemy do niej posiekany czosnek i chwileczkę podduszamy razem.
Na to wrzucamy mięso mielone, dokładnie mieszając. Gdy mięso puści sok dodajemy koncentrat pomidorowy, pół szklanki wody oraz świeżego pomidora. Dusimy dalej.
Dodajemy do smaku przyprawy: przyprawa uniwersalna, pieprz, szczyptę ostrej papryki oraz miód. Razem dusimy aż do odparowania wody.
2.Naczynie żaroodporne wykładamy ciastem francuskim.
Ziemniaki kroimy w plastry i wykładamy je na ciasto. Na to wykładamy połowę porcji groszku, następnie wcześniej przygotowane mięso, pozostały groszek, suszone pomidory.
3.Przygotowujemy sos z jajka, śmietany i musztardy i zalewamy nim tartę.
Na wierzch dajemy potarty na grubym oczku ser żółty.
Pieczemy około 20 -25 min w temp. 200’C.
Porady
Tym razem użyłam mięso z indyka, ale może być oczywiście dowolne.
Komentarze