Tarta z cukinią i zielonym groszkiem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

To propozycja na smaczną, letnią tartę. Uwielbiam ją nie tylko za smak, ale też za cieszącą oko zieleń groszku. Jeśli lubicie wypieki na cieście francuskim gorąco polecam. Tartę można też przygotować na kruchym spodzie.

Składniki:

  • Składniki:
    • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
    • 1 młoda cukinia,
    • ¾ szklanki zielonego groszku,
    • 0,5 filety z kurczaka,
    • 1 łyżka śmietany,
    • 1 jajko,
    • 1 kulka mozzarelli,
    • 50 gram sera koziego,
    • Kilka listków mięty,
    • Łyżka posiekanej natki pietruszki,
    • Świeżo mielony kolorowy pieprz,
    • Sól do smaku,
    • Szczypta cukru,
    • Olej rzepakowy,
    • Jajko do posmarowania brzegów ciasta,
    • Sezam do posypania brzegów ciasta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty

Tarta z cukinią i zielonym groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowana cukinia 1. Cukinie kroimy w plasterki, oprószamy solą i pieprzem do smaku i delikatnie obsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Gotową studzimy.
  • przygotowanie sera i spoiwa 2. Filet myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę, przyprawiamy do smaku i przysmażamy.
    Mozzarellę odsączamy z zalewy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. W garnuszku miksujemy jajko ze śmietaną. Do przygotowanego spoiwa dodajemy starty ser. Całość doprawiamy do smaku.
  • wyłożenie spoiwa 3. Ciasto francuskie rozwijamy i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wykładamy spoiwo, pozostawiając z każdej strony ciasta około 1,5-2 cm margines. Całość posypujemy natką pietruszki.
  • wyłożenie cukinii i mięsa 4. Na spoiwo wykładamy plasterki cukinii, a na cukinię filet.
  • przed pieczeniem 5. Brzegi ciasta zawijamy ku górze. Zawinięte smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem.
    Tak przygotowaną tartę wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ją około 30 minut w 190°C.
  • przygotowanie groszku 6. Między czasie przygotowujemy zielony groszek. Na niewielkiej ilości oleju obsmażamy go do momentu jak stanie się miękki. W trakcie podgrzewania groszek doprawiamy szczyptą soli, pieprzu i cukru.
    Na upieczoną tartę rozkruszamy kozi ser. Na ser wykładamy groszek. Całość dekorujemy listkami mięty i podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Cukinia Groszek cukrowy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować