sernik gotowany z miodową nutą

0 (0 ocen)

miodowe ciasto przełożone pysznym kremem serowym ! idealne nie tylko na święta ale również jako dodatek do codziennej kawy!

Składniki:

  • ciasto:
    3 szkl mąki tortowej
    2 jajka
    szkl cukru
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    łyżka miodu
    łyżeczka proszku do pieczenia
    łyżeczka sody oczyszczonej
    kg zmielonego 3-krotnie twarogu
    szkl cukru
    cukier waniliowy
    budyń śmietankowy
    150 g masła
    łyżka mąki ziemniaczanej
    szkl mleka 2 %
    polewa:
    10 dkg margaryny
    3 łyżki cukru
    3 łyżki ciemnego kakao
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Kruche ciasto Desery

Sernik gotowany z miodową nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagniatamy jednolite ciasto , schładzamy przez co najmniej pół godz w lodówce . Dzielimy na dwie części , każdy rozwałkowany placek pieczemy w blaszce wyłożonej papierem przez ok 25 min w 180 *C . Ser przekładamy do garnka do niego dodajemy cukier , masło , jajka i cukier waniliowy . Podgrzewamy aż składniki się połączą a masło się roztopi. W mleku rozpuszczamy budyń i mąkę ziemniaczaną przelewamy do masy serowej podgrzewamy mieszając jeszcze przez kilka minut aż masa zacznie gęstnieć . Wystudzone placki przekładamy gorącym kremem serowym delikatnie dociskamy.Do niewielkiego garnka przekładamy pokrojoną w kawałki margarynę , delikatnie podgrzewamy , dokładamy cukier i ciemne kakao . Mieszamy cały czas podgrzewając aż do uzyskania jednolitej gładkiej konsystencji Na placek wylewamy ciepłą polewę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Masa Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować