Tarta z czereśniami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Przygotowałam ją z okazji rocznicy ślubu. Na kruchym spodzie, z maślanym kremem i galaretką ze świeżych czereśni sprawi, że nie jeden łasuch nacieszy oko i podniebienie.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • kruche ciasto: 300g mąki
    150g margaryny PALMA z murzynkiem
    100g cukru pudru
    2 żółtka
    1 jajko
    szczypta soli

    krem: 250 g serka mascarpone
    100 g śmietanki kremówki
    2 żółtka
    3 łyżki cukru pudru

    galaretka: 500 g czereśni
    sok z połowy cytryny
    2 łyżeczki żelatyny
    2 łyżki cukru
    1 szklanka wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta z czereśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wyrób kruche ciasto: mąkę połącz z jajkiem, żółtkami i zimnym margaryną. Dodaj cukier puder i sól, połącz. Ciasto zwiń w folię i wstaw do lodówki na godzinę. Formę do tart (o śr.26 cm) wysmaruj masłem i wylep ciastem. Ponakłuwaj widelcem i piecz 15 minut w 180 st.
  • 2. Żółtka utrzyj z cukrem na biały puszysty krem. Zmniejszając obroty dodawaj na przemian po łyżce: serek mascarpone i kremówkę. Gotowy krem wyłóż na ciasto i wyrównaj.
  • 3. Żelatynę namocz w 3 łyżkach zimnej wody. Czereśnie wypestkuj i pokrój na połówki (zostaw kilka do dekoracji). Włóż do rondla lub głębokiej patelni, dodaj cukier, wodę i sok z cytryny. Gotuj około 15 minut, aż część wody odparuje. Połącz z namoczoną żelatyną i wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Ostudż.
  • 4. Na krem wyłóż tężejącą galaretkę czereśniową. Ozdób czereśniami. Odstaw w chłodne miejsce do stężenia.

Porady

Zamiast nakłuwania widelcem na ciasto można wyłożyć papier do pieczenia lub folię z fasolkami lub grochem.Dzięki temu kruche ciasto się nie podniesie a boki nie przypalą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować