Tarta rustykalna z czereśniami

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Tarta rustykalna to pyszne ciasto które przygotujecie bardzo szybko. Zawsze kiedy
macie ochotę na coś słodkiego.
Żeby zrobić taką tartę nie potrzebujecie nawet formy do tarty.
Wystarczy rozwałkować ciasto i zagiąć brzegi.
Moja tarta po zagięciu rogów
ma średnicę 23 cm.

  • 25 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • 200 g. mąki pszennej tortowej + mąka do podsypywania
    3 łyżki cukru pudru
    100 g. masła
    1 jajko

    Nadzienie:
    250 g. wypestkowanych czereśni
    1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka cukru pudru
    1/2 łyżeczki naturalnego ekstraktu migdałowego

    Dodatkowo:
    1 łyżeczka kaszy manny
    cukier puder do posypania tarty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta rustykalna z czereśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tarta rustykalna z czereśniami 1. Na stolnicę wysypać mąkę i cukier puder. Dodać pokrojone masło i posiekać nożem.
    Następnie zrobić kopczyk i wbić jajko. Zagnieść gładkie ciasto.
    Ciasto możecie też zagnieść mikserem z hakami, lub robotem.
    Kiedy ciasto będzie zwarte, uformować z niego kulę i zawinąć ją w folię spożywczą.
    Następnie schłodzić, około godzinę w lodówce.
  • Tarta rustykalna z czereśniami 2. Wypestkowane czereśnie przełożyć do miski. Dodać mąkę ziemniaczaną,
    cukier puder i ekstrakt migdałowy. Wszystko razem wymieszać.

    Schłodzone ciasto przełożyć na papier do pieczenia i rozwałkować na kształt koła,
    podsypując mąką (wałkujemy na papierze ponieważ będzie nam łatwiej
    przenieść tartę na blaszkę).
    Rozwałkowane ciasto posypać kaszą manną, wyłożyć czereśnie, tak żeby brzegi na kilka centymetrów
    pozostały wolne.
  • Tarta rustykalna z czereśniami 3. Następnie zagiąć brzegi ciasta do środka. Ciasto może pękać, ale to nie szkodzi.
    Moje też pękało, a po upieczeniu wygląda całkiem fajnie.
    Tarta rustykalna nie jest idealna :)
  • Tarta rustykalna z czereśniami 4. Tartę razem z papierem przełożyć
    na blaszkę.
    Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni i piec
    35-40 minut.
    Wystudzoną tartę posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować