TARTA Z CIASTA FILLO ZE SZPINAKIEM, FETĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI

0 (0 ocen)

  • 45 min

Szybka nieskomplikowana, a w dodatku pyszna tarta z ciasta fillo. Pomysł na szybki i bardzo smaczny obiad. Szpinak i feta połączenie częste, jednak wzbogacone ciekawym smakiem suszonych pomidorów zyskuje nowego charakteru, który z delikatnymi czarnymi oliwkami nadaje tarcie niepowtarzalnego smak.

  • 45 min

Składniki:

  • Składniki:

    200 g liści świeżego szpinaku
    175 g suszonych pomidorów w oleju
    270 g pokruszonego sera feta
    10 czarnych oliwek,
    5 łyżek słonecznika
    2 jajka
    150 g ciasta fillo
    Sól, pieprz, bazylia, oregano, zioła prowansalskie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z ciasta fillo ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1a5g8iq 1. Przygotowanie:
    Szpinak smażymy na patelni a następnie odsączamy i drobno kroimy. Mieszamy z pokrojonymi na mniejsze kawałki pomidorami suszonymi. Dodajemy ser feta, oliwki, słonecznik i jajka, dokładnie mieszamy. Przygotowujemy podłużną formę na ciasto z wyjmowanym dnem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Delikatnie rozwijamy ciasto fillo. Jeden płat ciasta nacieramy olejem z suszonych pomidorów. Wykładamy do przygotowanej formy, tak aby część ciasta wystawała poza obręcz. Polewamy olejem kolejny płat ciasta i układamy go w formie, nieco dalej od pierwszego. Układamy kolejne płaty, pozostawiając jeden lub dwa na sam wierzch. Wykładamy nasz farsz, zawijamy wystające ciasto do środka, przykrywając dokładnie farsz. Pieczemy przez 35 minut na złoty kolor.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Suszone pomidory Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować