Tarta z burakami, kozim serem i sosem orzechowym

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 15 min

Buraki od wieków są znane z leczniczego działania. Kobiety używały ich również w celach kosmetycznych, malując na twarzach rumieńce. Lubię tarty, przyszła pora na ich wiosenną odsłonę

  • 15 min

Składniki:

  • Składniki na spód:

    300 g mąki
    100 g masła
    1 łyżka kwaśnej śmietany
    1 jajko
    ½ łyżeczki soli
    1 łyżeczka rozmarynu

    Sos orzechowy:

    1 łyżka jogurtu naturalnego
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    2 łyżki masła orzechowego

    Nadzienie:

    2 – 3 małe buraki
    ser kozi twarogowy (ok. 60 - 70 g)
    2 – 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Sosy

Tarta z burakami, kozim serem i sosem orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki gotować w wodzie z dodatkiem łyżeczki octu przez 40 – 60 minut (do miękkości). Pokroić w plastry.
  • 2. Z podanych składników zagnieść ciasto, rozwałkować je na cienki placek, wykleić nim natłuszczoną blachę. Ciasto ponakłuwać widelcem. Można wstawić do lodówki na pół godziny.
  • 3. Spód podpiec przez ok. 7 – 10 minut w temperaturze 200 stopni.
  • 4. Do garnuszka włożyć składniki na sos, podgrzewać, mieszając, do całkowitego połączenia składników. Nie gotować.
  • 5. Częścią sosu posmarować podpieczony spód. Na nim ułożyć plasterki buraków, łyżeczką nakładać kleksy z koziego serka. Posypać posiekanymi orzechami włoskimi.
  • Tarta z burakami kozim serem i sosem orzechowym 6. Piec przez ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni.
    Tartę pokroić na kawałki, polewać pozostałym sosem. Podawać na ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Kozi ser

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_03-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować