Buraki od wieków są znane z leczniczego działania. Kobiety używały ich również w celach kosmetycznych, malując na twarzach rumieńce. Lubię tarty, przyszła pora na ich wiosenną odsłonę
15 min
Składniki:
Składniki na spód:
300 g mąki
100 g masła
1 łyżka kwaśnej śmietany
1 jajko
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka rozmarynu
Tarta z burakami, kozim serem i sosem orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraki gotować w wodzie z dodatkiem łyżeczki octu przez 40 – 60 minut (do miękkości). Pokroić w plastry.
2.Z podanych składników zagnieść ciasto, rozwałkować je na cienki placek, wykleić nim natłuszczoną blachę. Ciasto ponakłuwać widelcem. Można wstawić do lodówki na pół godziny.
3.Spód podpiec przez ok. 7 – 10 minut w temperaturze 200 stopni.
4.Do garnuszka włożyć składniki na sos, podgrzewać, mieszając, do całkowitego połączenia składników. Nie gotować.
5.Częścią sosu posmarować podpieczony spód. Na nim ułożyć plasterki buraków, łyżeczką nakładać kleksy z koziego serka. Posypać posiekanymi orzechami włoskimi.
6.Piec przez ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Tartę pokroić na kawałki, polewać pozostałym sosem. Podawać na ciepło.
Komentarze