Tarta z burakami i serem feta

4.5 (173 ocen)

Tarty w wersji wytrawnej mają to do siebie, że wszystko można do nich dodać - podobnie jak pizza.Ta jest zdrowa i smaczna, polecam.

Składniki:

  • Składniki na ciasto;
    20 dag mąki pszennej
    10 dag masła
    1 jajko
    1 łyżka śmietany
    odrobina soli 
     
    Składniki na nadzienie;
    2  ugotowane buraki ćwikłowe
    garść szpinaku
    1 ząbek czosnku
    20 dag szynki pieczonej 
    15 dag sera feta
    sól, pieprz , słodka czerwona papryka do smaku
    3 jajka
    350 ml śmietany 18%
    1 łyżka masła
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z burakami i serem feta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki ciasta zagniatamy. Wykładamy dno i boki  formy na tarte o średnicy 28cm i wkładamy do lodówki. Szpinak myjemy , odsączamy i dusimy na łyżce masła. Dodajemy starty czosnek, doprawiamy do smaku, odstawiamy. Szynkę, ser a także buraki kroimy w kostkę. Wyjmujemy foremkę z lodówki. Na cieście wykładamy szpinak, następnie pokrojoną szynkę i buraki. W misce mieszamy jajka ze śmietaną i przyprawami. Wylewamy sos na tarte. Na wierzchu układamy kawałki sera. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180C i pieczemy około 40 min aż się zetnie i zarumieni.
    Podajemy na ciepło, chociaż na zimno też zasmakuje.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Filet z kurczaka Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować