Tarta z brokułami na razowym spodzie

0 (0 ocen)

  • 60 min

Lekki i zdrowy obiad

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:



    1 szklanka mąki pszennej (np. tortowej)
    1/2 szklanki mąki pszennej razowje
    125 g masła/margaryny
    Szczypta soli


    Wierzch:



    1 brokuł
    2 jajka
    3 łyżki (kopiaste) 18%
    5 łyżek (kopiaste) jogurtu greckiego
    2 łyżki (płaskie) chrzanu
    1 łyżka majonezu
    Sól
    Pieprz
    Gałka muszkatołowa
    Ok. 150 g sera żółtego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z brokułami na razowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wymieszać obie mąki z solą i posiekać razem z zimnym masłem/margaryną, na kaszkę. Wsypać na dno naczynia do pieczenia tarty. Ugniatamy na dnie, tworząc od razu boki tarty. Zapiekamy ok. 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

    W tym czasie należy blanszować brokuły, podzielone na różyczki. (zalałam wrzątkiem i gotowałam ok. 3 minut) i odcedzić.

    Do miseczki wbić jajka, dodać pozostałe składniki (bez sera) i doprawić przyprawami i dobrze wymieszać razem. Połowę sera żółtego utrzeć na drobnej tarce na wiórki i dodać do mieszaniny w miseczce. Wymieszać.

    Z piekarnika wyjąć podpieczony spód. Ułożyć blanszowane różyczki brokuł i zalać je przygotowaną mieszaniną.

    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (160 w termoobiegu) przez ok. 30-40 minut.

    Pod koniec pieczenia (ok. 5 – 7 minut do końca) pozostały ser ucieramy na tarce jarzynowej i posypujemy nim wierzch tarty
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować