Tarta z brokułami na razowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wymieszać obie mąki z solą i posiekać razem z zimnym masłem/margaryną, na kaszkę. Wsypać na dno naczynia do pieczenia tarty. Ugniatamy na dnie, tworząc od razu boki tarty. Zapiekamy ok. 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
W tym czasie należy blanszować brokuły, podzielone na różyczki. (zalałam wrzątkiem i gotowałam ok. 3 minut) i odcedzić.
Do miseczki wbić jajka, dodać pozostałe składniki (bez sera) i doprawić przyprawami i dobrze wymieszać razem. Połowę sera żółtego utrzeć na drobnej tarce na wiórki i dodać do mieszaniny w miseczce. Wymieszać.
Z piekarnika wyjąć podpieczony spód. Ułożyć blanszowane różyczki brokuł i zalać je przygotowaną mieszaniną.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (160 w termoobiegu) przez ok. 30-40 minut.
Pod koniec pieczenia (ok. 5 – 7 minut do końca) pozostały ser ucieramy na tarce jarzynowej i posypujemy nim wierzch tarty
Komentarze