Rurki z kremem, prawie jak francuskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę z dodatkiem szczypty soli posiekać na kaszkę z zimną margaryną. Dodać śmietanę i żółtka i jak najszybciej zagnieść ciasto. Gotowe podzielić na dwie równe części. Każdą z nich rozwałkować na duży prostokąt, który należy posmarować miękką margaryną, na całej powierzchni. Następnie każdy z prostokątów zwinąć w ciasny rulon (jak roladę) a rulon zawinąć w ślimak. Ślimaki z ciasta zawinąć w folię i włożyć do lodówki na kilka godzin (ja zostawiłam na noc).
2.Schłodzone ciasto rozwałkować cieniutko i wykrawać radełkiem paski o szerokości ok. 2-3cm. Paski ciasta nawijać na foremki rurek, tak aby zachodziły lekko na siebie
3.Białko roztrzepać widelcem i smarować nim rurki (spodu rurki nie smarujemy) a następnie posypać cukrem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) i pieczemy ok. 17-20 minut.
4.Krem: W rondlu należy zagotować 1 szklankę mleka z cukrem i masłem. Drugą szklankę mleka należy wymieszać z jajkiem, żółtkiem i mąką i następnie wlać na gotujące się mleko. Ciągle mieszając zagotować a następnie odstawić do całkowitego wystygnięcia. Wystudzony budyń zmiksować.
5.Kremówkę ubić na sztywno i dodać do niej rozmiksowany budyń. Delikatnie wymieszać razem.
6.Kremem nadziewać rurki. Ja robiłam to szprycą do dekorowania , najpierw od strony cieńszej i uzupełniałam rurkę kremem od strony szerszej.
Komentarze