Rurki z kremem, prawie jak francuskie

4.5 (150 ocen)

  • 60 min

ciasto typowe ale sposób jego wykonania całkiem nietypowy, dzięki czemu po upieczeniu rozwarstwia się niczym francuskie i jest super chrupiące

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:

    · 3 szklanki maki

    · 1 szklanka gęstej śmietany (użyłam 18%)

    · 2 żółtka (białka też będą nam potrzebne ale później)

    · 180g (bardzo zimnej) + 70g (bardzo miękkiej) margaryny

    · Szczypta soli

    Krem:

    · 2 szklanki mleka

    · 1 jajko

    · 1 żółtko

    · 100 g masła

    · Kilka łyżek cukru (dałam 5)

    · Cukier waniliowy

    · 4 łyżki (z górką) mąki pszennej

    · 400ml śmietany kremówki 30-36%

    Dodatkowo:

    · Białka pozostałe od ciasta

    · Cukier rafinda
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rurki z kremem, prawie jak francuskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę z dodatkiem szczypty soli posiekać na kaszkę z zimną margaryną. Dodać śmietanę i żółtka i jak najszybciej zagnieść ciasto. Gotowe podzielić na dwie równe części. Każdą z nich rozwałkować na duży prostokąt, który należy posmarować miękką margaryną, na całej powierzchni. Następnie każdy z prostokątów zwinąć w ciasny rulon (jak roladę) a rulon zawinąć w ślimak. Ślimaki z ciasta zawinąć w folię i włożyć do lodówki na kilka godzin (ja zostawiłam na noc).
  • 2. Schłodzone ciasto rozwałkować cieniutko i wykrawać radełkiem paski o szerokości ok. 2-3cm. Paski ciasta nawijać na foremki rurek, tak aby zachodziły lekko na siebie
  • 3. Białko roztrzepać widelcem i smarować nim rurki (spodu rurki nie smarujemy) a następnie posypać cukrem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) i pieczemy ok. 17-20 minut.
  • 4. Krem: W rondlu należy zagotować 1 szklankę mleka z cukrem i masłem. Drugą szklankę mleka należy wymieszać z jajkiem, żółtkiem i mąką i następnie wlać na gotujące się mleko. Ciągle mieszając zagotować a następnie odstawić do całkowitego wystygnięcia. Wystudzony budyń zmiksować.
  • 5. Kremówkę ubić na sztywno i dodać do niej rozmiksowany budyń. Delikatnie wymieszać razem.
  • rurki z kremem 6. Kremem nadziewać rurki. Ja robiłam to szprycą do dekorowania , najpierw od strony cieńszej i uzupełniałam rurkę kremem od strony szerszej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować