Tarta z boczniakami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

...

  • 1 godz. 30 min

Składniki:


  • Ciasto:
    jajko
    150 g masła
    250 g mąki
    sól
    szczypta cukru pudru
    Farsz:
    300 g boczniaków
    2 łodygi selera naciowego
    cebula
    3 łyżki oleju
    łyżka masła
    łyżka mąki
    250 ml śmietany 18%
    łyżka soku z cytryny
    gałka muszkatołowa
    sól ,pieprz
    żółtko
    2 pomidory
    3 łyżki startego sera ,łyżka posiekanej natki pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z boczniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tarta z boczniakami 1. Mąkę wymieszałem z solą i cukrem. Posiekałem z masłem. Wbiłem jajko i wlałem 2 łyżki zimnej wody ,zagniotłem ciasto ,owinąłem folią spożywczą i włożyłem na godzinę do lodówki. Formę wylepiłem ciastem i nakłułem widelcem. zapiekłem w temperaturze 180 stopni C (15 min).
  • Tarta z boczniakami 2. Grzyby pokroiłem w cienkie paski ,seler w plasterki ,cebulę w kostkę. Cebulę zeszkliłem na oleju ,dodałem seler i boczniaki. Smażyłem ok. 4 min. Z masła i mąki zrobiłem białą zasmażkę ,rozprowadziłem śmietaną. Doprawiłem sokiem z cytryny ,gałką muszkatołową ,pieprzem i solą. Gotowałem 5 min ,stale mieszając. Lekko ostudziłem i dodałem rozmącone żółtko ,połączyłem z warzywami. Obrane pomidory pokroiłem w plastry.
  • Tarta z boczniakami 3. Na ciasto wyłożyłem masę ,ułożyłem plastry pomidora ,oprószyłem pieprzem ,posypałem serem i natką pietruszki. Piekłem 20 min w temperaturze 180 stopni C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować