Tarta serowo - limonkowa

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Idealne smaki na koniec lata.

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • spód: 200 gramów zbożowych ciastek (ja użyłam Krakusek), 100 gramów roztopionego masła
    masa sernikowa: 3 łyżki stołowe żelatyny, otarta skórka i sok z czterech limonek, 200 gramów białej czekolady, 600 gramów twarogu sernikowego, 30 ml śmietanki 30%, 150 gramów cukru pudru
    wierzch: duża garść podprażonych na patelni płatków migdałów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta serowo - limonkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tarta serowo - limonkowa 1. Masło stopić i odstawić na chwilę do lekkiego przestudzenia. Ciasteczka pokruszyć w dłoniach, następnie wsypać do blendera i zalać ciepłym masłem. Dokładnie rozdrobnić na najwyższych obrotach, tak, aby otrzymać z nich piasek. Gotowy spód przełożyć do formy z wyjmowanym dnem i równomiernie rozprowadzić na dnie i brzegach. Odstawić na bok.
    Zetrzeć skórkę z limonek i wycisnąć z nich sok.
    Do małego rondelka wlać śmietankę, a następnie dodać białą pokruszoną czekoladę i podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając aż czekolada się rozpuści.
    Do dużej miski wyłożyć twaróg, wsypać cukier i zmiksować na niskich obrotach.
    Żelatynę wymieszać w soku z limonek, a następnie powoli, łyżka po łyżce dodawać do rozpuszczonej czekolady, cały czas mieszając.
    Skórkę z limonek i rozpuszczoną czekoladę z żelatyną powoli wlewać do miski z twarogiem nastawiając mikser na najniższe obroty. Dokładnie wymieszaną masę przelać do formy i odstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
    Przechowywać w lodówce. Wyjąć jakieś pół godziny wcześniej przed podaniem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Limonka Migdały Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować