Tarta serowo - limonkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło stopić i odstawić na chwilę do lekkiego przestudzenia. Ciasteczka pokruszyć w dłoniach, następnie wsypać do blendera i zalać ciepłym masłem. Dokładnie rozdrobnić na najwyższych obrotach, tak, aby otrzymać z nich piasek. Gotowy spód przełożyć do formy z wyjmowanym dnem i równomiernie rozprowadzić na dnie i brzegach. Odstawić na bok.
Zetrzeć skórkę z limonek i wycisnąć z nich sok.
Do małego rondelka wlać śmietankę, a następnie dodać białą pokruszoną czekoladę i podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając aż czekolada się rozpuści.
Do dużej miski wyłożyć twaróg, wsypać cukier i zmiksować na niskich obrotach.
Żelatynę wymieszać w soku z limonek, a następnie powoli, łyżka po łyżce dodawać do rozpuszczonej czekolady, cały czas mieszając.
Skórkę z limonek i rozpuszczoną czekoladę z żelatyną powoli wlewać do miski z twarogiem nastawiając mikser na najniższe obroty. Dokładnie wymieszaną masę przelać do formy i odstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Przechowywać w lodówce. Wyjąć jakieś pół godziny wcześniej przed podaniem.
Komentarze