TARTA LIMONKOWA- WYKWINTNA

0 (0 ocen)

Jest szybka i łatwa w wykonaniu, tylko trzeba poczekać, aż masa po upieczeniu dobrze się schłodzi. Masa z mleka jest lekka po upieczeniu , coś w rodzaju ptasiego mleczka i ma smak słodko- kwaśny. Tartę można zrobić na tradycyjnym podpiekanym spodzie i bez masy śmietanowej na wierzchu.

Składniki:

  • SKŁADNIKI na tortownicę o śr. 26 cm:

    CIASTO:
    --- 220 g herbatników ( miałam petitki)
    --- 80 g cukru kryształu
    --- 115 g masła

    MASA:
    --- 600 gram mleka skondensowanego słodzonego
    --- 150 ml świeżego soku z limonek ( wyszły mi 4,5 limonki)
    --- 35 ml soku cytrynowego ( ok. 1 cytryna)
    --- otarta skórka z 3 limonek
    --- 3 jajka- żółtka oddzielone od białek
    --- 250 ml śmietanki kremówki
    --- 50 gram białej czekolady
    --- limonka do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta limonkowa- wykwintna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Spód tarty 1. 1) Rozkruszone w blenderze lub malakserze herbatniki wymieszać z masłem i cukrem. Wsypać do tortownicy i docisąć masę do dna . Wcześniej dno trortownicy wyłożyć papierem do pieczenia robiąc tzw. drugie dno- czyli obręcz zapinamy z papierem.
  • Składniki 2. 2) Ubić skondensowane mleko dodając żółtka i sok z limonek do zgęstnienia.
    3) Oddzielnie ubić pianę z białek z odrobiną soli i delikatnie wymieszać z masą limonkową.
    4) Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni C. Masę wyłożyć na ciasto i wygładzić wierzch. Piec ciasto ok. 20- 25 minut , aż nadzienie limonkowe się zetnie. Ostudzić ciasto w formie na drucianej ramce i wstawić do lodówki na ok. 3 godziny lub w zimie wystawić na zewnątrz na odpowiednio krócej.
    5) Obręcz delikatnie odpiąć, okrajając gorącym nożykiem. Ubić na sztywno śmietankę dodając rozpuszczoną letnią białą czekoladę. Dookoła brzegu wycisnąć obramowanie i udekorować limonką pokrojoną w ozdobne plasterki.

Porady

Najlepiej sporządzić na dzień przed podaniem. Foremkę metalową zwykłą wyścielić folią aluminiową błyszczącą stroną do oczu, żeby ciasto nie nabrało metalicznego posmaku w czasie krzepnięcia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować