Tarta serowa z musem truskawkowym

0 (0 ocen)

Pyszna tarta dla miłośników serników na zimno oraz truskawek. Rewelacyjne połączenie serka z amaretto co bardzo urozmaica jego smak.

Składniki:

  • Składniki:
    ciasto:
    200 g mąki,
    100 g zimnego masła,
    80 g cukru trzcinowego,
    jajko,
    1/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
    30 g płatków migdałowych
    mus truskawkowy:
    ok. 30 dag truskawek,
    1-2 łyżeczki stewii w pudrze (może być również cukier),
    2-3 łyżeczki żelatyny,
    odrobina wrzątku do rozrobienia żelatyny,
    masa:
    250 g serka mascarpone,
    250 g serka naturalnego z wiaderka,
    1-2 kieliszki amaretto,
    1-2 łyżeczki stewii w pudrze (może być również cukier),
    3 łyżeczki żelatyny,
    odrobina wrzątku do rozrobienia żelatyny,
    oraz do dekoracji:
    truskawki, borówki, listki mięty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta serowa z musem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Mąkę przesiewam z proszkiem. Zimne masło ścieram na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki łączę i zagniatam ciasto. Wkładam do lodówki na około godzinę. Ciasto rozwałkowuje i wykładam na formę do tarty, nakłuwam widelcem. Ciasto piekę około 35 min w temperaturze 180 stopni.
    Mus truskawkowy:
    Truskawki myje, obieram ze szypułek i miksuje na mus. Dodaję rozpuszczoną żelatynę i stewie (według uznania w zależności od słodyczy naszych truskawek i jak słodki chcemy mieć mus).
    Wkładam do lodówki aż masa nam stężeje (około 2-3 godziny).
    Masa serowa:
    Serki miksuje razem na gładko, dodaje amaretto i rozpuszczoną żelatynę oraz stewie. Wszytko razem miksuje i wylewam na mus truskawkowy. Dekoruje truskawkami, borówkami i listkami mięty. Schładzam. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować