Pyszna tarta dla miłośników serników na zimno oraz truskawek. Rewelacyjne połączenie serka z amaretto co bardzo urozmaica jego smak.
Składniki:
Składniki:
ciasto:
200 g mąki,
100 g zimnego masła,
80 g cukru trzcinowego,
jajko,
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
30 g płatków migdałowych
mus truskawkowy:
ok. 30 dag truskawek,
1-2 łyżeczki stewii w pudrze (może być również cukier),
2-3 łyżeczki żelatyny,
odrobina wrzątku do rozrobienia żelatyny,
masa:
250 g serka mascarpone,
250 g serka naturalnego z wiaderka,
1-2 kieliszki amaretto,
1-2 łyżeczki stewii w pudrze (może być również cukier),
3 łyżeczki żelatyny,
odrobina wrzątku do rozrobienia żelatyny,
oraz do dekoracji:
truskawki, borówki, listki mięty
Tarta serowa z musem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Mąkę przesiewam z proszkiem. Zimne masło ścieram na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki łączę i zagniatam ciasto. Wkładam do lodówki na około godzinę. Ciasto rozwałkowuje i wykładam na formę do tarty, nakłuwam widelcem. Ciasto piekę około 35 min w temperaturze 180 stopni.
Mus truskawkowy:
Truskawki myje, obieram ze szypułek i miksuje na mus. Dodaję rozpuszczoną żelatynę i stewie (według uznania w zależności od słodyczy naszych truskawek i jak słodki chcemy mieć mus).
Wkładam do lodówki aż masa nam stężeje (około 2-3 godziny).
Masa serowa:
Serki miksuje razem na gładko, dodaje amaretto i rozpuszczoną żelatynę oraz stewie. Wszytko razem miksuje i wylewam na mus truskawkowy. Dekoruje truskawkami, borówkami i listkami mięty. Schładzam. Smacznego!
Komentarze