Tarta porowo-pieczarkowa z brie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto.
Siekamy mąkę z zimną margaryną, potem dodajemy reszę składników i zagniatamy ciasto.
Wkładamy do woreczka i chowamy do lodówki.
Farsz.
Umyte pieczarki drobno kroimy i przesmażamy na suchej patelni, dodajemy pieprz cytrynowy , sól, przykrywamy i dusimy ok. 15 minut.
W miarę potrzeby podlewamy wodą.
Pora kroimy na pół płuczemy , jeszcze raz kroimy na pół i tniemy na drobne paseczki.
Czosnek przepuszczamy przez praskę i razem z porem wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju rzepakowego , szybko przesmażamy.
Dodajemy po 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego , tymianku, gałki muszkatołowej, zmniejszamy ogień , przykrywamy i dusimy ok. 10 minut.
Też możemy podlewać wodą.
Potem do pora ścieramy skórkę z cytryny.
2.Ser kroimy w drobne kawałki.
Do śmietany wbijamy jajko , dodajemy sól , pieprz cytrynowy i roztrzepujemy widelcem.
Pieczarki , pory i ser łączymy w większej misce.
3.Ciasto cienko rozwałkowujemy i nakładamy na formy pokryte margaryną i bułką tartą. Widelcem robimy dziurki i nakładamy na ciasto farsz.
4.Ciasto polewamy ( dużą łyżką) sosem śmietanowo-jajecznym.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 C na ok. 35 minut.
Komentarze