TARTA NEKTARYNKOWO – BORÓWKOWA

0 (0 ocen)

Szbka i idealna na ciepłe dni. Kwaskowaty smak przeplata się ze słodyczą, idealnie.

Składniki:

  • ciasto:
    300g mąki pszennej krupczatki
    50g cukru pudru
    szczypta soli
    180g masła, mocno schłodzonego
    2 żółtka

    nadzienie:
    4-5 dużych nektarynek
    szkl. borówek amerykańskich (lub jagód)
    2 łyżki soku z limonki (lub cytryny)
    1 łyżka mąki krupczatki
    1 łyżka cukru kryształ
    1 łyżka bułki tartej (lub zmielonych migdałów)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta nektarynkowo – borówkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynam od mycia owoców a następnie od dokładnego ich wysuszenia, by pozbyć się jakiejkolwiek ilości wody.
    Przesiewam mąkę razem z cukrem, dodaję szczyptę soli.
    Dodaję pokrojone w kostkę masło, siekam nożem, po czym dodaję żółtka i szybko ugniatam ciasto. Ważne, by było gładkie.
    Formuję placek i owijam folią spożywczą, wkładam do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
    Następnie ciasto delikatnie rozwałkuję i przekładam na blachę (średnica 25cm), całość daję do lodówki na ok 20min, by tarta z formą się schłodziły.

    W tym czasie nektarynki kroję na plasterki, wkładam do miski razem z borówkami. Dodaję mąkę, cukier, sok i bułkę tartą – dokładnie mieszam całość rękami.
    Piekarnik rozgrzewam do 180-200C, góra i dół.
    Gdy piekarnik się nagrzewa, na tarcie układam owoce.
    Piekę przez ok. 40 min, gdzie 5-10 minut przed końcem przykrywam papierem do pieczenia, by brzegi tarty się nie przypiekły.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować