Tagliatelle z selerowym pesto

0 (0 ocen)

  • 30 min

Jedno z wielu dań kuchni śródziemnomorskiej ,które nigdy mnie się nie przeje. Kuchnia włoska zachwyca bogactwem smaków warzyw i oliwy. Wyśmienita mieszanka selera ,parmezanu ,oliwy ,czosnku oraz suszonych pomidorów ,zachwyci nie tylko wegetarian. Polecam na lekki obiad bądź kolację.

  • 30 min

Składniki:

  • 250 g makaronu tagliatelle
    4-5 łodyg selera naciowego
    2 ząbki czosnku
    kilka suszonych pomidorów
    5 łyżek startego parmezanu
    100 ml oliwy z oliwek
    garść liści selera naciowego
    garść natki pietruszki
    sól ziołowa
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Tagliatelle z selerowym pesto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Seler kroimy w plasterki i razem z oliwą ,startym parmezanem ,przeciśniętym przez praskę czosnkiem i pomidorami blendujemy na pastę (niezbyt drobno) ,do smaku doprawiamy solą ziołową i pieprzem.
    Makaron gotujemy al dente ,odcedzamy (pozostawiamy trochę wody z gotowania makaronu ,ok. 50 ml). W garnku mieszamy pesto i makaron (podgrzewamy ,cały czas mieszając) ,dodajemy posiekane liście selera i natki pietruszki ,ponownie mieszamy. Podajemy od razu po przygotowaniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować