Szynka w papryce z szybkowara do pieczywa

2.5 (2 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Szynka z szybkowara w papryce jest idealnym mięsem na zimno do pieczywa, a wywar można z szynki wykorzystać do sosu do makaronu,klusek........SMACZNEGO!!!

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • szynka wieprzowa bez kości 1,5 kg
    przyprawa do wieprzowiny 1 opakowanie,
    sól 1 łyżeczka,
    pieprz mielony 1 łyżeczka,
    cebula 2 sztuki duże,
    ząbki czosnku 6 sztuk,
    olej rzepakowy 1/2 szklanki,
    woda 4 szklanki,
    kostka rosołowa 2 sztuki,
    papryka 6 sztuk średnie
Wystaw ocenę:

2.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Pieczeń wieprzowa

Szynka w papryce z szybkowara do pieczywa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szynka w papryce z szybkowara do pieczywa 1. Szynkę bez kości natrzeć przyprawą do wieprzowiny, pieprzem mielonym, solą, schować do lodówki na 4 godziny.

    Do szybkowara wlać olej, wsypać pokrojoną cebulę, ząbki czosnku, dodać szynkę i podsmażać z każdej strony na rumiano.
  • Szynka w papryce z szybkowara do pieczywa 2. Do szybkowara wlać 4 szklanki wody, można zamiast wody wlać rosół i wtedy nie dodajemy kostek rosołowych.
  • Szynka w papryce z szybkowara do pieczywa 3. Dodać kostkę rosołową, dodać paprykę bez gniazdek nasiennych, zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary gotować na średnim ogniu około 60 minut.
  • Szynka w papryce z szybkowara do pieczywa 4. Po spuszczeniu pary szybkowar otworzyć i wyjąć szynkę, wywar wylać na durszlak, paprykę dodać do szynki a wywar można zamrozić i później użyć do sosu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szynka wędzona Czerwona papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować