Szynka z szybkowara w papryce jest idealnym mięsem na zimno do pieczywa, a wywar można z szynki wykorzystać do sosu do makaronu,klusek........SMACZNEGO!!!
60 min
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
szynka wieprzowa bez kości 1,5 kg
przyprawa do wieprzowiny 1 opakowanie,
sól 1 łyżeczka,
pieprz mielony 1 łyżeczka,
cebula 2 sztuki duże,
ząbki czosnku 6 sztuk,
olej rzepakowy 1/2 szklanki,
woda 4 szklanki,
kostka rosołowa 2 sztuki,
papryka 6 sztuk średnie
Szynka w papryce z szybkowara do pieczywa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szynkę bez kości natrzeć przyprawą do wieprzowiny, pieprzem mielonym, solą, schować do lodówki na 4 godziny.
Do szybkowara wlać olej, wsypać pokrojoną cebulę, ząbki czosnku, dodać szynkę i podsmażać z każdej strony na rumiano.
2.Do szybkowara wlać 4 szklanki wody, można zamiast wody wlać rosół i wtedy nie dodajemy kostek rosołowych.
3.Dodać kostkę rosołową, dodać paprykę bez gniazdek nasiennych, zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary gotować na średnim ogniu około 60 minut.
4.Po spuszczeniu pary szybkowar otworzyć i wyjąć szynkę, wywar wylać na durszlak, paprykę dodać do szynki a wywar można zamrozić i później użyć do sosu.
Komentarze