szybkowar-piersi i udka kacze na kapuście czerwonej z owocami i nutą piernika

4.5 (198 ocen)

kapusta jest aromatyczna i pyszna, kaczka krucha, mięciutka i nie przegotowana........SMACZNEGO!!!

Składniki:

  • pierś z kaczki 2 sztuki, udka z kaczki 2 sztuki, majeranek 2 łyżeczki, olej rzepakowy 1/4 szklanki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, kucharek 1 łyżeczka, kapusta czerwona 1 mała, śliwki suszone 6 sztuk, gruszki 2 sztuki, jabłka 2 sztuki, ząbki czosnku 2 sztuki, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, przyprawa do piernika 1 łyżeczka, cukier 2 łyżeczki, ocet jabłkowy 3 łyżki, majeranek 1 łyżeczka, woda 3/4 szklanki
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Szybkowar-piersi i udka kacze na kapuście czerwonej z owocami i nutą piernika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etap 1. kapustę czerwoną małą główke pokroić na drobno do miski i zalać ją wrzątkiem, po 5 minutach odlać wodę z kapusty
  • etap 2. piersi i udka naciąć na skórze, matrzeć kucharkiem, pieprzem, majerankiem i na mocno gorącym oleju zrumienić z każdej strony, przełozyć na talerz
  • etap 3. do szybkowara 3,5 litra wsypać kapustę, pokrojone jabłka, gruszki, czosnek, śliwki wędzone i wymieszać wszystko z cukrem, przyprawą do piernika, octem, majerankiem, kucharkiem, wlać tłuszcz po smażeniu kaczki i wymieszać - na kapuście ułożyć porcje kaczki skórą do góry, wlać 3/4 szklanki wody i zamknąć szybkowar- po zasyczeniu pary zmniejszyć ogień i gotować z 35 minut
  • etap 4. szybkowar otworzyć po 30 minutach, kapusta i kaczka w tym czasie jeszcze nabierze smaku przypraw i owoców - podać na obiad z czym się lubi
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czerwona kapusta Kaczka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.37 (231 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Pieczone udka z kaczki

To może cię zainteresować