Szybkowar-piersi i udka kacze na kapuście czerwonej z owocami i nutą piernika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.kapustę czerwoną małą główke pokroić na drobno do miski i zalać ją wrzątkiem, po 5 minutach odlać wodę z kapusty
2.piersi i udka naciąć na skórze, matrzeć kucharkiem, pieprzem, majerankiem i na mocno gorącym oleju zrumienić z każdej strony, przełozyć na talerz
3.do szybkowara 3,5 litra wsypać kapustę, pokrojone jabłka, gruszki, czosnek, śliwki wędzone i wymieszać wszystko z cukrem, przyprawą do piernika, octem, majerankiem, kucharkiem, wlać tłuszcz po smażeniu kaczki i wymieszać - na kapuście ułożyć porcje kaczki skórą do góry, wlać 3/4 szklanki wody i zamknąć szybkowar- po zasyczeniu pary zmniejszyć ogień i gotować z 35 minut
4.szybkowar otworzyć po 30 minutach, kapusta i kaczka w tym czasie jeszcze nabierze smaku przypraw i owoców - podać na obiad z czym się lubi
Komentarze