Kacze nóżki podane na pomarańczowo-miodowej czerwonej kapuście

0 (0 ocen)

Sos pomarańczowo-miodowy wydobywa z czerwonej kapusty niepowtarzalny aromat i smak. Kaczka podana na takiej kapuście zaskarbi serca Waszych gości podczas świątecznego czy rodzinnego obiadu. Jako dodatek proponuję podać malutkie kluseczki.

Składniki:

  • • 4 kacze nóżki ze skórą,
    • ½ główki czerwonej kapusty,
    • 2 szklanki soku pomarańczowego,
    • 2 łyżki miodu,
    • 2 łyżki octu z czerwonego wina,
    • Sól,
    • Pieprz,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kacze nóżki podane na pomarańczowo-miodowej czerwonej kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kacze nóżki podane na pomarańczowo-miodowej czerwonej kapuście 1. Z kapusty usuwamy wierzchnie liście i drobno szatkujemy.
  • Kacze nóżki podane na pomarańczowo-miodowej czerwonej kapuście 2. Umieszczamy ją w garnku i zalewamy sokiem pomarańczowym dodajemy miód i ocet. Kapustę wstawiamy na mały gaz i dusimy pod przykryciem.
  • Kacze nóżki podane na pomarańczowo-miodowej czerwonej kapuście 3. Następnie wyjmujemy kacze nogi i nacinamy kratkę na skórze. Nogi obsmażamy na patelni z obu stron na rumiano.
  • Kacze nóżki podane na pomarańczowo-miodowej czerwonej kapuście 4. Nóżki przekładamy do garnka z kapustą i dusimy całość razem do miękkości mięsa – około 1 godziny. W między czasie danie doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  • 5. Kaczkę podajemy na ciepło na kapuście. Jako dodatek proponuję pieczone ziemniaczki lub kluski.
    Życzę smacznego :-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czerwona kapusta Kaczka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować