Szybkie szaszłyki z kurczaka

4.5 (167 ocen)

  • 10 min

Szaszłyki w wersji z kalafiorem, kurczakiem i pieczarkami.

  • 10 min

Składniki:

  • Pierś z kurczaka (jedna podwójna), kalafior, kilka małych pieczarek, 2 torebki ryżu, łyżka curry, przyprawa do kurczaka (Prymat), olej.

    Dodatkowo patyczki do szaszłyków.
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Szaszłyki

Szybkie szaszłyki z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczak:

    Myjemy i osuszamy piersi z kurczaka. Kroimy je w średnią kostkę. Następnie posypujemy przyprawą do kurczaka (ja używam z Prymatu, bo ma bardzo dobry smak) i podsmażamy 10 minut na oleju (są jeszcze nie dopieczone, ale wykończymy je w piekarniku). Studzimy.
  • 2. Kalafior:

    Dzielimy na małe różyczki (tak, aby później można je było nabić na patyczki do szaszłyków). Gotujemy 7 minut w wodzie z dodatkiem curry. Odcedzamy.
  • 3. Ryż:

    Gotujemy ok. 15 minut w wodzie, w której gotowaliśmy kalafior.
  • 4. Pieczarki:

    Oczyszczamy i w całości (lub same kapelusze) smażymy krótko na odrobinie oleju.
  • 5. Kurczak, kalafior i pieczarki nabijamy kolejno na patyczki do wykałaczek i pieczemy w piekarniku 15 minut w temp. 200 stopni.
  • 6. Szaszłyczki kładziemy na kopie z ryżu.

Porady

Zamiast kurczaka kroić w kostkę, możemy pokroić go w paski, rozbić lekko i posypać zieleniną. Następnie zawijamy kurczaka w mini roladki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior Pieczarki Pierś z kurczaka Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować