Szybkie szaszłyki z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczak:
Myjemy i osuszamy piersi z kurczaka. Kroimy je w średnią kostkę. Następnie posypujemy przyprawą do kurczaka (ja używam z Prymatu, bo ma bardzo dobry smak) i podsmażamy 10 minut na oleju (są jeszcze nie dopieczone, ale wykończymy je w piekarniku). Studzimy.
2.Kalafior:
Dzielimy na małe różyczki (tak, aby później można je było nabić na patyczki do szaszłyków). Gotujemy 7 minut w wodzie z dodatkiem curry. Odcedzamy.
3.Ryż:
Gotujemy ok. 15 minut w wodzie, w której gotowaliśmy kalafior.
4.Pieczarki:
Oczyszczamy i w całości (lub same kapelusze) smażymy krótko na odrobinie oleju.
5.Kurczak, kalafior i pieczarki nabijamy kolejno na patyczki do wykałaczek i pieczemy w piekarniku 15 minut w temp. 200 stopni.
6.Szaszłyczki kładziemy na kopie z ryżu.
Porady
Zamiast kurczaka kroić w kostkę, możemy pokroić go w paski, rozbić lekko i posypać zieleniną. Następnie zawijamy kurczaka w mini roladki.
Komentarze