Pyszne i szybkie RAFAELLO

4.5 (180 ocen)

  • 45 min

Ciasto jest szybkie w przygotowaniu, bardzo proste i tanie. A mimo wszystko bardzo dobre.

  • 45 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    7 jajek
    6 łyżek cukru
    7 łyżek mąki tortowej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia


    Krem:
    Śmietana kremówka 30 lub 36 % 600ml
    Śmietan fix 3 szt
    Biała czekolada 2 tabliczki
    Wiórki kokosowe ok 100-150 gr
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Desery Rafaello

Pyszne i szybkie rafaello - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubijamy na gęstą pianę, dodajemy cukier i miksujemy dopóki cukier się nie rozpuści.
    Potem miksując na wolnych obrotach dodajemy żółtka, a następnie mąkę i proszek do pieczenia.
    Ciasto przelewamy na blachę wyłożoną papierem, dajemy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, na ok 25 minut.

    Krem:
    Czekolady zetrzeć na tarce o małych oczkach (4 łyżki startej czekolady odłożyć), śmietanę ubić na sztywno ze śmietan-fixami. Kiedy śmietana będzie sztywno ubita dodać do niej startą czekoladę i ręcznie wymieszać. Następnie stopniowo dodawać kokos ( nie trzeba dawać całego, wg. gustu, kto lubi mniej może dodać tylko połowę). Kiedy biszkopt wystygnie wyłożyć masę i wyrównać, na górze posypać startą czekoladą, którą wcześniej odłożyliśmy.
    Smacznego

Porady

Ciasto najlepiej jeść po ok 2 do 3 godzin, wtedy kokos który jest w kremie fajnie nasiąknie( na początki jest on twardy) Przed spożyciem najlepiej ciasto wyjąć wcześniej z lodówki, lepiej smakuje jak nie jest takie lodowate.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować